Spokanisch Archief  

Individuela Informašo

De Individuela Informašo (I.I.) is in 1821 door partes Moffain Debando-Mue in het leven geroepen met het doel om iedereen met persoonlijke moeilijkheden (zowel geestelijke als materiële) met raad en daad bij te staan. De Ergynne-kerk kwam via partes Debando-Mue tot dit initiatief naar aanleiding van de weigering om een wet voor sociale voorzieningen aan te nemen. Deze wet behelsde tevens financiële hulp aan armen en werklozen. Met 321 tegen 26 stemmen werd deze wet echter in 1821 verworpen. De I.I., die toen, aanvankelijk nog met tegenwerking van de regering, een jaar later opgericht werd, had vestigingen in enkele grote steden (Hirdo, Amahagge, Asjetto, Tunbas), waar de grootste armoede heerste. Tegenwoordig heeft nagenoeg elke gemeente in Spokanië een vertegenwoordiging van deze instelling. De taak op het ogenblik bestaat voornamelijk uit hulpverlening aan asociale individuen, alcoholisten, verslaafden, daklozen ed. Wat dit betreft kunnen we de I.I. vergelijken met het Leger des Heils.

De I.I. is altijd vertegenwoordigd bij evenementen en gebeurtenissen waar veel mensen aanwezig zijn. In de schouwburg, op kermissen, bij ongelukken, overal kunnen we enkele I.I.-leden waarnemen, die vaak zeer intensief samenwerken met andere organisaties, zoals politie, brandweer ed.

Elk I.I.-lid (meest vrouwen tussen de 20 en 50 jaar) heeft een gedegen opleiding achter de rug. Men dient ten minste in het bezit te zijn van een EHBO- en zwemdiploma, rijbewijs, diploma van de Medische Raad (om psychologisch en pedagogisch verantwoord te werk te gaan), middelbare schoolopleiding en het Spokanische Wetsgeschrift (waaruit vooral de kennis van de sociale wetten, wetten op drankmisbruik en verdovende middelen blijkt).

De I.I.-leden vallen vanwege hun ouderwetse uniform zeer op tussen het publiek. De vrouwen dragen een blauwe hoed en lange zwarte rok of lange zwarte broek. De mannen dragen een blauwe pet en zwarte broek. Op rok of broek wordt een blauw afgebiesd zwart jasje gedragen.

In het Fysieke Archief bevindt zich een lijst met de namen van de I.I.-bestuursleden uit de
periode 1967-1971. In die tijd zetelde het hoofdbestuur in Bôrâ, wat verklaart waarom alle
bestuursleden in Bôrâ woonden.
De telefoonnummers zijn niet geconverteerd (en op deze adressen ook niet meer in gebruik).
Hoofdbestuur (tot 1982): Floepa-lirrotiy 2A, 1000-Bôrâ, tf. 0310-818181 en 0310-828282
functienaamadrestel.nummer
directeurIngret R. Tarisz-Qurharrt*Ef Lupje 102641601
voorzitterLapi Z. Ef Mjakâmkiy-KeldusNewton-mirra 6--
penningmeesterSpensa Ef Wopster-Hucÿr*Ÿrbas-plep 65765540
bestuursledenMoffain S.R. Blaaf-TûlmenGotrencc-mirra 1687460
 Kârle P. Bozjafiy-KollTesla-plep 39549887
 Pytt W. Brujeer-StootâNôgatro-plep 39543876
 Wut F.T. Rifo Ducšâ-LelperiyEf Hâgtrfy 17892921
 Ronesa Z. Hucÿr-VanyzahAlertobiy-weg 56687549
 Leo Hÿpa-ItchquandroNônga Tufge-mirra 79A553210
 Lerdu U.R.O. Krâ-EldremJakâm-weg 17567489
 Tina E. Kolesmerater-Furr*Ÿrôm-mirra 66806002
 Mynzer Rifo Ef Mergo-TanPânâ-avenû 76C813033
 Elsa I. Šarkater-Möller*R.Itchquas Fyljgiy-mirra 12711364
 Charlôt C.C. Uleff-Rifo Hâpst*Mon. Rifo Ef Vola-plep 45707719
 Cârles M. GânkiyPânâ-avenû 430529820
 Sem S. Brâlgoñg-EensenFermen-plep 92825700
 Xerma E. Sinto Bilardo-Kwânt*Liftkar Vildultos-plep 4607033
De initialen achter de voornamen zijn in dit geval géén extra voornamen, maar het zijn afkortingen 
van de "bijnamen" die de leden elkaar geven. Deze blijven voor de buitenwereld geheim. Deze
eigenaardige gewoonte verraadt hoe de I.I. oorspronkelijk een sektarisch karakter had.

Het gehele corps bestaat momenteel uit ca. 45.000 vrouwelijke en 30.000 mannelijke leden. Iedereen kan deze leden benaderen met de meest uiteenlopende problemen, ook toeristen die de weg willen weten, buitenlanders die in moeilijkheden zijn geraakt, verdwaalde kinderen, daklozen of zij die menen onrechtvaardig behandeld te zijn door politie of justitie. Vaak zal een I.I.-lid de hulpzoeker doorverwijzen naar een daartoe geëigende instantie of zullen zij zelf mensen benaderen die in moeilijkheden (zullen) verkeren, zoals alcoholisten of slachtoffers van een ramp. De Spokanische regering en vele gemeenten verlenen aanzienlijke subsidies, waarmede men onder andere ziekenhuizen, sanatoria, ontwenningstehuizen, jeugdcentra, revalidatiecentra, overnachtingen en voedsel bekostigt. Een aparte afdeling van de I.I. is de C.C. (Cÿrachômm Cÿrtiyr = Persoonlijke Hulp), die voor behoeftige bejaarden zorgt. Deze zorg houdt o.a. in het leveren van dagelijks warme maaltijden aan huis, het schoonhouden van bejaardenwoningen, het bouwen van bejaardentehuizen en het voorlichten van bejaarden om deze meer vertrouwd te maken met de ontwikkelingen in de maatschappij, nieuwe uitvindingen, enz. Vragen als hoe het openbaar vervoer te gebruiken, hoe het belastingformulier in te vullen, hoe tegenover de ideeën van jongeren te staan, worden dan beantwoord. De C.C. is in 1946 gesticht op initiatief van de I.I.-voorzitter van Afdeling Kurriy, Peoll Loo-Teengochyve. Ten slotte dient nog vermeld te worden dat de I.I. in sommige gevallen de taken van anderen, zoals de politie, overneemt als zij meent dat een andere instelling geen menswaardige of effectieve behandeling kan garanderen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij de opvang van verslaafden of van misdadigers die ontoerekeningsvatbaar beschouwd moeten worden en daarom beter in een I.I.-tehuis dan in de gevangenis kunnen verblijven.

Deze taakovername door de I.I. is een omstreden punt, daar de I.I. een particuliere aangelegenheid is en wettelijk niet dezelfde rechten heeft als overheidsinstanties zoals de politie.

© Fysiek Archief, 1977

14 jul 2019