Spokanisch Archief  

Terug naar Ministeries

Andere analyses:
Analyse 001
Analyse 003


POLITIEKE ANALYSES 002


Departementale hervorming in juli 2006

Na de kabinetscrisis in 2005 besloot de koning dat er een Tussenkabinet moest komen om de periode tussen 25 april 2005 en 12 juli 2006 te overbruggen. In analyse 001 werd voorspeld dat dit kabinet, gezien de politieke partijen en de personen die er deel van uitmaken, tot een grandioze mislukking gedoemd zou zijn. Deze voorspelling kwam al in augustus 2005 uit. De Volksvertegenwoordig besloot dat het kabinet maar moest aanmodderen tot juli 2006, om dan bij nieuwe verkiezingen "met een nieuw elan de regeringstaak op zich te nemen". Intussen had de koning zijn adviesraden bij elkaar geroepen die de opdracht kregen om maatregelen uit te werken die, mits goedgekeurd door de Volksvertegenwoordiging, tot de volgende resultaten zouden moeten leiden:

  1. voorkómen van taakoverlappingen bij de verschillende ministeries (want die leiden tot rivaliteit, onderlinge tegenwerking en besluiteloosheid);
  2. bezuinigen op lonen en bestuurskosten (want er zijn te veel hogelonenposten en instanties);
  3. een coherenter beleid op het gebied van buitenlandse politiek, economie en kennisontwikkeling;
  4. de evenredige vertegenwoordiging zoals die in 2001 is ingesteld, dient beter in de praktijk te worden geïmplementeerd en niet slechts een theoretisch instrument te zijn (dit betekent dat de wijze waarop de ministerposten over de politieke partijen zijn verdeeld, een afspiegeling moet zijn van de partijverhoudingen in de Volksvertegenwoordiging).
  5. partijbelangen dienen ondergeschikt te zijn aan het landsbelang; coalities met rivaliserende partijen en tegenstrijdige politieke opvattingen dienen voorkómen te worden;
De adviesraden hebben op basis van de 5 genoemde resultaten de volgende maatregelen voorgesteld (die ook door de Volksvertegenwoordiging én de koning zijn goedgekeurd):
  1. De punten 1., 2. en 3. kunnen bereikt worden als (i) sommige ministeries samengevoegd worden of (ii) als de taken van bepaalde ministeries door andere ministeries worden overgenomen. (In geval (ii) gaat het feitelijk om opheffing van een ministerie, maar de term "opheffing" wordt zorgvuldig vermeden om de huidige ministers niet voor het hoofd te stoten);
  2. Punt 4. kan bereikt worden door (i) een andere (nog nader uit te werken) verkiezingsprocedure voor ministers en (ii) een strategie om de uitslag van de ministerverkiezingen om te zetten in daadwerkelijke ministerbenoeming;
  3. Punt 5. lijkt min of meer "automatisch" bereikt te worden als de overige vier punten worden verwezenlijkt.
Punt a. heeft geleid tot de volgende concrete maatregelen, die per 12 juli 2006 ingaan:
  1. Het Ministerie van Landbouw/Veeteelt en Bosbouw gaat nu heten: Ministerie van Landbouw/Veeteelt, Bosbouw en Visserij, om uit te drukken dat "visserij" nu ook onder de verantwoordelijkheid van deze minister valt, en niet meer een gedeelde verantwoordelijkheid voor het voormalige Ministerie van Landbouw/Veeteelt en het Ministerie van Milieu en Natuur is.
  2. Het Ministerie van Communicatie is opgeheven en de taak is overgenomen door het Ministerie van Algemene Zaken, dat nu heet: Ministerie van Algemene Zaken en Communicatie.
  3. De taken economie, ontwikkeling en technologie zijn nu samengevoegd in het Ministerie van Economie, Ontwikkeling en Technologie. Dit is feitelijk de uitgebreide vorm van het vroegere Ministerie van Economie. Het Ministerie van Ontwikkeling is opgeheven en Technologie is als nieuwe taak toegevoegd.
  4. Het Ministerie van Binnenlandse zaken heeft de taak Bestuurlijke hervorming erbij gekrgen. De nieuwe naam is nu: Ministerie van Binnenlandse zaken en Bestuurlijke hervorming. De nieuwe taak is primair de coördinatie en implementatie van alle veranderingen die in deze punten worden uiteengezet, maar ook de toekomstige hervormingen die nodig geacht worden.
  5. Het Ministerie voor Gezondheid heeft altijd ook de taak Voedselkwaliteit beheerd, maar dit kwam in de naam niet tot uitdrukking. De nieuwe taak Consumentenzaken is nu toegevoegd, zodat de naam is gewijzigd in: Ministerie van Gezondheid, Voedselkwaliteit en Consumentenzaken. Op deze wijze wordt een EU-richtlijn gevolgd die een dergelijk ministerie aanbeveelt (wat te zien is in vele EU-landen).
  6. Het Ministerie voor Land en Water droeg een nogal onduidelijke naam. De taken waren Ruimtelijke ordening en Infrastructurele planning. Besloten is om de naam te wijzigen in Ministerie van Infrastructuur en Landinrichting/Waterstaat, waarbij teruggegrepen wordt op het in onbruik geraakt begrip "šarkiffos" dat staat voor het beheren van land en water. Deze ouderwetse term is beter in staat om het uitgebreide takenpakket van dit ministerie te dekken dan modernere begrippen.
  7. De taken Onderwijs, Wetenschap en Kunst zijn in één ministerie samengevoegd omdat ze elkaar voor een groot deel overlappen (zoals een universiteit die zowel onderwijs als wetenschap bedrijft). Men hoopt dat de rivaliteit tussen het voormalige ministerie voor Onderwijs enerzijds en dat voor Wetenschap en Kunst anderzijds nu tot het verleden behoort. Met name de subsidieregelingen zouden nu beter gecoördineerd kunnen worden. Het nieuwe ministerie heet Onderwijs, Wetenschap en Kunst. Enkele adviesraadsleden wensten ook de taak Cultuur in de naam onder te brengen, maar dit werd een te algemene term bevonden die niet een specifieke taak zou kunnen dekken.
  8. Het Ministerie van Sociale zaken is altijd verantwoordelijk geweest voor de taken Werk(gelegenheid) en Jeugd. Daarom is de naam nu veranderd in Ministerie van Sociale zaken, Werk en Jeugd. Hiermee wil men uitdrukken dat vooral ook de jeugd een "politieke factor" is die betrokken moet worden bij het beleid.
Al met al zijn de oorspronkelijke 20 ministeries nu teruggebracht tot 17 stuks. De adviesraden hadden liever een reductie tot 12 à 14 stuks gezien, maar dat bleek politiek niet haalbaar. Verder reflecteren de nieuwe namen van de ministeries veel beter wat hun taken zijn, wat een betere garantie zou kunnen zijn dat andere ministeries zich taken toe-eigenen die reeds elders zijn ondergebracht.

De reorganisatie van ministeries heeft ook verhuizingen tot gevolg:

  • Avenû Rifo Florino 20 - Ministerie van Toerisme en Recreatie (ongewijzigd). Ook het Ministerie van Verkeer zat hier, maar is verhuisd naar Milano-krum 106.
  • Avenû Rifo Florino 50 - Ministerie van Sociale zaken, Werk en Jeugd (nieuwe naam maar ongewijzigd adres).
  • Avenû Rifo Florino 53 - Ministerie van Huisvesting (ongewijzigd).
  • Avenû Rifo Florino 54 - Ministerie van Economie, Ontwikkeling en Technologie (nieuwe naam maar ongewijzigd adres). Ook het Ministerie van Ontwikkeling zat hier, maar is samengegaan met Economie. Alles blijft in hetzelfde gebouw, alleen de organisatie is hier anders geworden.
  • Avenû Rifo Florino 65 - Ministerie van Buitenlandze zaken (ongewijzigd).
  • Avenû Rifo Florino 67 - Ministerie van Binnenlandse zaken en Bestuurlijke hervorming (nieuwe naam maar ongewijzigd adres).
  • Avenû Rifo Florino 69 - Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Kunst (samenvoeging van Onderwijs enerzijds en Wetenschap en Kunst anderzijds). Dit gebouw blijkt te klein voor dit nieuwe ministerie. Er zal een vleugel aangebouwd worden (zodat de beoogde bezuiniging vanwege de reductie van het aantal ministeries voor een groot deel ongedaan wordt gemaakt).
  • Genova-mirra 1 - Ministerie van Financiën (ongewijzigd).
  • Milano-krum 97 - Ministerie van Landbouw/Veeteelt, Bosbouw en Visserij (nieuwe naam maar ongewijzigd adres).
  • Milano-krum 99 - Ministerie van Algemene zaken en Communicatie (nieuwe naam maar ongewijzigd adres).
  • Milano-krum 102 - Ministerie van Justitie (ongewijzigd).
  • Milano-krum 106 - Hier zat het Ministerie van Onderwijs. Dit is samengegaan met Wetenschap en Kunst en verhuisd naar Avenû Rifo Florino 69. Nu huisvest dit gebouw het Ministerie van Verkeer.
  • Milano-krum 110 - Ministerie van Defensie (ongewijzigd).
  • Veneša-plep 4 - Ministerie van Handel (ongewijzigd).
  • Veneša-plep 6 - Ministerie van Gezondheid, Voedselkwaliteit en Consumentenzaken (nieuwe naam maar ongewijzigd adres).
  • Veneša-plep 8 - Ministerie van Milieu en Natuur (ongewijzigd).
  • Veneša-plep 10 - Hier zat het Ministerie van Communicatie. Dit is opgeheven en nu huisvest dit gebouw het Ministerie van Infrastructuur en Landinrichting/Waterstaat (nieuwe naam).


Stand: 13 juli 2006


© SPOOKSOLIY ÂRGEFF