Nieuws uit Spokanië, verzorgd door het officiële persbureau Prespo
Bericht van maandag 8 oktober 2018
 
Commerciële mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Twee Russische spionnen het land uitgezet


In juli en augustus zijn er pogingen gedaan om websites van het Ministerie van Defensie en van diverse instanties in Ies te hacken. Met name de digitale inbraakpogingen bij CIM en SIT in Ies zijn opvallend, want dit zijn organisaties die zich met cybercriminaliteit bezighouden.

Tot nu toe hebben de QULA (binnenlandse veiligheidsdienst) en het Ministerie van Defensie de hack-activiteiten geheim gehouden, maar nu het duidelijk is geworden dat de Russische geheime dienst erachter zit, en dit redelijk gedetailleerd in een artikel in de Bôrâ-tÿden is uiteengezet, kan de Ministeriële Persdienst (vgl. Rijksvoorlichtingsdienst) er niet onderuit om feiten openbaar te maken.

De QULA verhult dan ook niet dat ze er trots op is om twee medewerkers van de Russische ambassade als daders te kunnen identificeren. "Wij kunnen Pavlo P. en Sergej A. aanmerken als uiterst bekwame digitale spionnen die onder het mom van 'onopvallende ambassademedewerkers' zeer verstrekkende activiteiten hebben ontplooid", zo legt Javlân Jertek, woordvoerder van de QULA het enigszins cryptisch uit.

De twee Russen zijn, nadat de QULA voldoende bewijsmateriaal vergaard heeft, per omgaande het land uitgezet. Noch de Russische regering noch de ambassade heeft tot nu toe gereageerd, maar Vadim Myatlev, de Rus die in het PRESPO-bericht van 26 oktober 2013 nog een "anonieme zakenman" werd genoemd, heeft al direct getwitterd dat het een schande is hoe twee van zijn "beste vrienden" zomaar het land zijn uitgezet.

Pikant in deze context is dat een van de twee uitgezette spionnen een intensief contact onderhield (of onderhoudt?) met Alexander Petrov, een van de Russen die verantwoordelijk wordt gehouden voor de zenuwgasaanval op Skripal in het Engelse Salisbury. Het contact tussen Myatlev en de uitgezette spion zou gelopen hebben via Petrov. Maar hierover doen de QULA en Buitenlandse Zaken vooralsnog geen uitspraak.

NB. Het journalistieke netwerk Bellingcat heeft ook op 8 oktober bekendgemaakt dat Alexander Petrov in werkelijkheid Alexander Mishkin heet.


Categorie: Opmerkelijk