• Kaartmenu SAS

• Uitgebreide uitleg

DEELKAARTEN: achtergrondinformatie

Zó is Spokanië in de jaren 80 met de hand getekend. Hier een fragment van 36 x 50 mm. De totale kaart meet 150 x 100 cm (twintig A4-vellen, met enige overlap).
En zó zag de eerste gedigitaliseerde versie omstreeks 1995 eruit. Hieraan zijn onder meer toegevoegd: kleinere wegen, bossen, industriegebieden en reliëf. Bovendien zijn wegen en spoorlijnen binnen de bebouwde kommen ingetekend. Deze gedigitaliseerde versie is ook actueel gemaakt: op dit fragment ziet u dat er onder Twento een camping is bijgekomen, de spoorlijn door Seertzeekoles is opgeheven (streepjeslijn), en de onverharde (groene) weg vanaf afrit 73 van de snelweg is over de spoorlijn tot aan de zee doorgetrokken.

Digitalisering
De digitalisering van de landkaarten gebeurde in de volgende stappen:

  1. Getekende deelkaarten (A4-formaat) zijn gescand naar bmp-bestanden.
  2. Bmp-bestanden zijn aan elkaar "geplakt" en vervolgens opgedeeld in blokken van 600 x 400 pixels; deze zijn als bmp-bestanden bewaard. Voor deze bewerking is gebruikgemaakt van het programma Paint.
  3. In de blokken van 600 x 400 pixels is alles stip voor stip overgetekend m.b.v. Paint.
  4. Alle namen zijn met de tekstoptie van Paint geschreven en naar de juiste plek geschoven. Paint kent één serieuze beperking: de namen kunnen horizontaal en verticaal worden afgebeeld, maar een enigszins schuine plaatsing, bijvoorbeeld om de naam langs een rivier te kunnen zetten, is niet mogelijk.

Intussen is ook de kaart uit 1995 weer geactualiseerd. Hier een fragment van de meest recente versie, uit 2007. Ies is vooral aan de oostkant flink uitgebreid met industrie- en bedrijventerreinen. Ook het wegennet is hier flink ontwikkeld: extra wegen aan de oostkant en een nieuwe aansluiting (73a) op de snelweg aan de westkant. Onderop de kaart, bij Molen, is een nieuw bosgebied aangelegd. Zie de regionale kaart van Ies en omstreken voor een completer beeld.

De gedigitaliseerde kaart van Spokanië bestaat uit 148 deelkaarten, die, aan elkaar gelegd, een zeer gedetailleerd beeld
van dit koninkrijk vormen. Ze zijn in deze Atlas te raadplegen.

Bekijk ook de uitgebreide uitleg hoe de kaarten tot stand zijn gekomen.