Spokanisch Archief  


Xejafiy

2500 inwoners- postcode 7013 - netnummer 073 - kenteken XEJ - rigts’rt Manes-Puriy
Oud stadje op 760 m hoogte in een woest berggebied, aan de oever van de bovenloop van de Sāntser, een fraaie rivier die verderop samenstroomt met de Majestueuze Cheetucjā die het hele eiland Tigof in lengterichting doorsnijdt.
Xejafiy is slechts te bereiken via één kronkelige bergweg (weg 16), en het stadje ligt aan de west- en zuidkant gevlijd tegen de grenzen van de landgoederen Hogorit Qualā en Luft Xejafiy fes Sinto.
Zowel bovenstrooms als benedenstrooms van Xejafiy vinden we een antieke watermolen langs de Sāntser. Beide molens zijn nog steeds in bedrijf. Verder ligt er even ten zuiden van het stadje een bron: het water ervan is opmerkelijk zuiver en stroomt aan alle zijden de bossen in.
De Cāpt-top in het noordwesten kijkt met zijn hoogte van 810 m over het stadje uit, en de zon gaat hierachter met een schitterend kleurenspel onder.
Xejafiy ligt beschermd tussen de bergruggen en kent daarom een mild, welhaast subtropisch klimaat.
De imponerende ruļne van het oude stadskasteel domineert het centrum. Binnen de afgebrokkelde muren wordt elke dinsdag de traditionele markt gehouden. Verder is het oude stadhuis uit 1760 een opmerkelijk gebouw; het is deels te bezichtigen, en op de bovenverdieping bevindt zich een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen.
Xejafiy heeft een hotel, twee pensions en enkele B&B-adressen. Op 4 km afstand ligt in het beschutte dal van de Sāntser een eenvoudige, maar sfeervolle camping. Hier kunnen ook enkele blokhutten gehuurd worden.
Xejafiy is vanuit Zest en Manes-Puriy te bereiken met de autobus. Verder is er een SEQU-kantoor waar verdere informatie verkregen kan worden. Hier spreekt men Spokaans en Engels.

© Zomar Xejafiy           www.xejafiy.sp