Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 17 november 2006
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Geen rookverbod in horeca


Minister Neja Qummertee-Hal‚n van Gezondheid, Voedselkwaliteit en Consumentenzaken vindt het niet nodig om het roken in horecagelegenheden te verbieden. Zij baseert haar beslissing op het advies van de Gezondheidsraad dat opgenomen is in het rapport Eft helt arfinvelkiy (Een gezonde toekomst).

Zowel de minister als de Volksvertegenwoordiging waren al twee weken geleden bekend met de inhoud van dit rapport, maar het is gisteren openbaar gemaakt, reden voor de minister om nu met haar uitspraak te komen.
De minister is van mening dat de beslissing om wel of niet te roken aan de burger zelf overgelaten moet worden. Alleen als anderen noodgedwongen moeten "meeroken" kan er sprake zijn van de invoering van een rookverbod. Dit geldt dan in de eerste plaats in openbare gebouwen en het openbare vervoer, waar ook niet-rokers gebruik van moeten kunnen maken.
Horecagelegenheden zijn in de ogen van de minister geen openbare gelegenheden waarvan het betreden noodzakelijk is. Iedereen, rokers en niet-rokers, heeft de vrije keus om zulke plaatsen wel of niet te betreden. Wel wil de minister de exploitanten van cafťs en restaurants aanmoedigen om hun zaak rookvrij te maken en aldus wellicht "een gat in de markt" aan te boren. "Het is aan de exploitant: denkt hij zijn omzet te kunnen vergroten door een rookverbod in te stellen, dan moet hij dat zeker doen. Is hij van mening dat de klanten wegblijven omdat er niet gerookt mag worden, blijf het dan toestaan", aldus de minister.

Een rookverbod in een horecagelegenheid valt echter wel te overwegen indien het personeel de voorkeur aan een rookvrije ruimte geeft. "Werknemers hebben in alle branches recht op een rookvrije werkplek, maar als ze dat niet per se wensen, is het geen verplichting," verklaart de minister.
Cafť- en restaurantondernemers die hun zaak rookvrij willen maken, zullen in de naaste toekomst kunnen rekenen op fiscale voordelen. Ook de borden met "roken verboden" zullen gratis door het ministerie verstrekt worden, en voorts zal het ministerie een brochure uitgeven waarin alle rookvrije gelegenheden worden vermeld, bij wijze van gratis reclame.
"Hoe we de campagne tegen het roken in cafťs en restaurants precies gaan vormgeven, is op dit moment nog niet bekend, maar dat we ook zůnder een verbod het roken kunnen terugdringen, is evident", aldus de minister, die trouwens bekend staat als een verwoed sigaarrookster.


Categorie: Gezondheid

FOTOAFIY is hťt maandblad voor de liefhebbers van fotografie, video, film en beeldbewerking. Of het nou ambachtelijk in de doka is, of cool achter de pc, FOTOAFIY informeert, assisteert en inspireert.
 

 
Al meer dan 70 jaar weet men in SpokaniŽ dat je niet buiten FOTOAFIY kan.