Toerist in SpokaniŽ

< Reisgidsen

Basiskennis

SpokaniŽ is een land van ongerepte en vaak ongenaakbare natuur met talloze dorpjes waar het leven in een jaren-vijftig sfeer voortkabbelt. Provinciestadjes met traditionele markten en kleinschalige bedrijvigheid liggen overal verspreid en vooral langs de kusten vinden we de grotere steden die dikwijls een internationale allure uitstralen.

SpokaniŽrs zijn gastvrij maar ook traditioneel. Ze verwachten dat bezoekers de gewoontes, het geloof en de cultuur respecteren. Alleen in de grotere steden en de toeristische gebieden zal de buitenlander een meer herkenbare stijl terugvinden. Het westen en zuiden zijn voornamelijk rooms-katholiek, het noorden en oosten ergynisch. In het centrale gedeelte van SpokaniŽ, waar beide godsdiensten elkaar raken, zijn de mensen ůf in het geheel niet gelovig, ůf ze hangen een mix van beide religies aan en kiezen voor het beste uit de twee. Maar ongeacht het geloof speelt het bijgeloof in het hele land een grote rol. Spoken, geesten, paranormale verschijnselen - ook de toerist zal eraan moeten geloven als hij de talloze kastelen, verlaten kerkjes, ruÔnes en folly's bezoekt.

SpokaniŽ heeft als eilandengroep in de Atlantische Oceaan een gematigd klimaat, maar vanwege de hoge bergruggen zijn er plaatselijk grote verschillen. Zo kan de westkust van Berref geteisterd worden door hevige storm en veel regen, terwijl wat meer in het binnenland een stralende zon schijnt. De zuidelijke eilanden zijn opvallend veel warmer dan de noordelijke delen van Berref en Liftka. En in beschutte baaien en bergdalen kan er een subtropisch klimaat heersen. Maar zoals overal op de wereld is ook in SpokaniŽ het weer in beweging. Het broeikaseffect trekt zich niets van nationale grenzen of tradities aan.

Lees meer ...