Fotoalbum Spokanisch Archief


 
< vorige foto | gebouwen | volgende foto >
 
Overkoepelende bestanden
Architecten
Stations
Fotoalbum
 
 
Station Trondom-Prusot

Het in 1875 geopende spoorwegstation van Trondom (nu: Trondom-Prusot), ontworpen door Moffain Lerf. Het is het op een na oudste station dat in SpokaniŰ nog in gebruik is (alleen Lost˘ is ouder: uit 1874). Het geheel is opgetrokken van baksteen in een houten vakwerk. Het rechtergedeelte is tegenwoordig een restaurant. Direct links ervan zijn kantoorruimtes.
Rechts naast de pompeuze hoofdingang vinden we de hal met loketten. Links naast de hoofdingang het bagagedepot. De toren uiterst links is een seinhuis en heeft uitzicht op het emplacement geheel links. Links is de westzijde, vanwaar de treinen naar B˘rÔ en Lammafin vertrekken. Rechts is richting Trendon en Hirdo. (Tekening uit 1876).
Het station is 3 jaar na de opening van de spoorlijn Trondom--Trendon in gebruik genomen (de eerste spoorlijn in SpokaniŰ). Het is opvallend dat dit station direct al midden in het centrum van de stad werd gebouwd. Tot ca. 1890 meden de meeste spoorlijnen de stadscentra, omdat daar te veel dure grond onteigend en te veel huizen gesloopt zouden moeten worden. Onteigening en sloop waren in Trondom niet zo'n probleem, want de stad was toentertijd zeer verpauperd en de gemeente was blij dat veel krotten opgeruimd konden worden om het spoortraject ruimte te bieden.  
 
© De Twee Hanen v.o.f. Ľ Kimswerd Ľ The Netherlands