Spokanisch Archief

BERGSPORT
Zie ook
Lijst met hotels, motels en pensions
Kabelbanen
Activiteiten in vrije tijd
 
Dit bestand
1. Algemeen en Bergparels
2. Tora-gebergte
3. Crona-gebergte
4. Kulano-gebergte
 
Status: Tekst nog uitwerken.
 

1. Algemeen en Bergparels

Onder "bergsport" verstaan we alle sportieve bezigheden die in berggebieden gedaan kunnen worden. In het bijzonder denken we aan:

    • wandelen
    • kanoën en rafting
    • paardrijden
    • bergklimmen
    • speleologie
    • vissen
    • parapenting
    • wintersport (met name skiën en sleeën)
    • survival

Er zijn in Spokanië drie berggebieden met alle faciliteiten om de hier genoemde bezigheden mogelijk te maken:

    • Tora-gebergte (Berref)
    • Crona-gebergte (Liftka)
    • Kulano-gebergte (Liftka)

In elk van deze berggebieden heeft het Ministerie van Toerisme een aantal gemeenten aangewezen als "Bergparel" (Granô-perle). In deze gemeenten worden kosten noch moeite gespaard om het bergtoerisme optimaal te organiseren. Hierbij neemt men op de koop toe dat de natuur hier en daar plaats moet maken voor allerlei vrijetijdsvoorzieningen, en dat de oorspronkelijke bergcultuur gereduceerd wordt tot folklore.

Dit overheidsbeleid moet garanderen dat het toerisme zich in bepaalde gebieden concentreert zodat de overige berggebieden qua natuur en cultuur in tact gelaten kunnen worden. Bovendien garandeert dit beleid dat alle voorzieningen met betrekking tot de wintersport in stand gehouden worden, en niet verloederen als de sneeuw zich een aantal jaren niet laat zien. De klimatologische omstandigheden zijn in de Spokanische bergen namelijk zodanig dat een plotselinge sneeuwval voor enkele dagen of weken wintersportplezier kan zorgen, maar dat de sneeuw weer even snel verdwenen kan zijn. Men moet elke sneeuwbui in feite waarnemen, en dat betekent dat dure voorzieningen als skiliften en pistes altijd in orde moeten zijn voor die onverwachte sneeuwperiode. Zoiets is alleen met overheidssubsidies mogelijk. Bovendien garandeert dit beleid dat er in alle plaatsen en dorpen in deze gebieden voldoende overnachtingsfaciliteiten bestaan. Voor hotel- en pensioneigenaren bestaan er interessante subsidies en leningen om een voortbestaan van hun - veelal kleinschalige bedrijfjes - te garanderen. Ook de particulieren die Bed & Breakfast-faciliteiten aanbieden kunnen profiteren van diverse subsidies en soepele regelingen. Het aantal bedden is in deze Bergparels dan ook aanzienlijk, zeker in verhouding tot het aantal inwoners.

De overheid houdt het aantal kampeerterreinen in deze gebieden bewust beperkt, zodat toeristen wel gedwongen zijn om in de relatief goedkope hotels en pensions te verblijven. Op deze manier zijn de eigenaren ook in de zomermaanden van klandizie verzekerd. De Bergparel-hotels, -pensions en B&B-adressen zijn opgenomen in de Lijst met Hotels.


2. Tora-gebergte

Het noordelijke deel van het Tora-gebergte staat ook bekend als Pâlsten-gebergte. Het noordelijke en zuidelijke deel worden gescheiden door een west-oost-lopend dal waarin de stad Lammafin ligt.
In dit berggebied zijn de volgende plaatsen als Bergparel aangewezen:

Het Tora-gebergte wordt het hele jaar door goed bezocht, maar in de wintermaanden is het er veel rustiger dan de gebergtes op Liftka. De maanden april, mei, september en oktober zijn uitstekend voor wandelingen maar er moet dan nog wel met tamelijk veel regen rekening gehouden worden. Tussen Xarebafiy en St.Torafebabô is een kabelbaan naar de Ryffâ-top. Verder kent Xarebafiy twee stoeltjesliften, een overdekt zwembad en een "sportinstituut" waar tevens skilessen gegeven worden.

Het stadje Acaratsa ligt in een gebied met iets minder steile hellingen waardoor minder ervaren skiërs de voorkeur aan deze plaats geven. Ook biedt Acaratsa met zijn fraaie bossen gelegenheid voor schitterende wandeltochten. Het is bijvoorbeeld aanbevelenswaard om eens naar Hajetuni (ca 10 km van Acaratsa) te lopen en daar de Ftôn-grotten te bezoeken. Deze zijn het gehele jaar geopend. Een andere wandelroute leidt over de Torât-pas naar Xarebafiy. Vooral 's winters is het wel noodzakelijk zich bij een groep onder leiding van een ervaren gids aan te sluiten, daar de tocht langs vele afgronden en door onherbergzame gebieden gaat. De totale afstand is ongeveer 20 km.

De Caherrte is een woeste beek die ten zuiden van Lammafin als onderaardse rivier begint en dan aan de oppervlakte komt. Hij stroomt tussen Lammafin en Nes door diepe kloven en komt uiteindelijk in de Kjûpur-zee uit. De Caherrte is een geliefd water voor kano- en rafting-liefhebbers, en de steile wanden van de kloven zijn in trek bij klimmers. De vele onderaardse wateren en spelonken worden graag bezocht door speleologen, maar ook minder getrainde liefhebbers kunnen hier aan hun trekken komen.

Ten zuiden van Lammafin kunnen de Fÿjes-top (bij Crânt) en de St.Niklâs-top (bij het pension Ef Plezuvytys) met een kabelbaan bereikt worden. Hier zijn ook goede skipistes (mits er sneeuw ligt natuurlijk).


3. Crona-gebergte

Als tweede mogelijkheid hebben we het Crona-gebergte. De plaatsen Granô, Prio en Sa Crono liggen alle tussen 500 en 700 m hoogte en kennen uitgebreide ski-faciliteiten. Het Crona-gebergte is iets minder woest dan het Kulano-gebergte waardoor ook de wandelsport hier hoogtij viert. Bekend zijn ook Afacha en Crobela door de warme geneeskrachtige bronnen. Enkele grote sanatoria en kuur-hotels worden hier geëxploiteerd door de Spokanische Raad voor de Gezondheid.

De woeststromende Ÿrlaâgchÿ welke in het Stay-stuwmeer uitmondt, is bekend bij elke sportvisser. Andere evenementen zijn onder andere de jachtpartijen op het landgoed van Staef-Fea (vooral in de lente en herfst), en een bezoek aan de grotten rondom Staef (Kygtiy- en Permfa-grotten). Tot slot kan vermeld worden dat Granô (10.000 inwoners) een uitstekend en gezellig winkelcentrum heeft en dat een bezoek aan de restaurants, bars en disco's aan de Fu-boulevard een welkome afsluiting van een gezonde doe-dag kan zijn.

Hier gelden de volgende gemeenten als Bergparels:

Crobela en Afacha zijn al minstens een eeuw bekend als kuur-oorden, en hier heerst nog een rustgevende fin-de-siecle-sfeer, die ook bij het moderne beleid van het Ministerie van Toerisme behouden moet blijven.

4. Kulano-gebergte

Het Kulano-gebergte biedt niet de rijkdom aan grotten en geneeskrachtige bronnen waar het Tora- en Crona-gebergte zo bekend om zijn. Daarentegen is het Kulano-gebergte vermaard om zijn zeer lange ski-hellingen en schitterende loipes (Hornta-berg, 1890 m hoog). Ook in dit gebergte zijn veel alternatieve bergsporten mogelijk, als de sneeuw zich niet laat zien. Bij Ðorâs is een kabelbaan naar de Belt-Cwôft-top, met zijn 830 meter niet spectaculair hoog, maar vanwege de goed toegankelijke hoogvlakte een geliefd wandelgebied, waar bovendien een groot terrein geschikt is voor motorcrossen en terreinfietsen (bezigheden die over het algemeen verboden zijn omdat ze het landschap ruïneren en de erosie bevorderen).

Fietso en Quandepâ liggen beide slechts enkele kilometers van de oevers van de Firani. Liefhebbers van kanotochten en rafting kunnen hier hun hart ophalen: een stuk of 5, 6 kano- en rafting-verenigingen organiseren hier interessante tochten. De tochten in het najaar en de winter zijn alleen voor ervaren kanovaarders geschikt. Iets ten zuiden van Fietso zijn enkele oude kastelen aan de Firani en andere wateren te bezichtigen. Eén ervan (Kara-Zrâvve) is een museumkasteel en wordt bewoond door een neef van de Koning.

Het Kulano-gebergte is een geliefde streek om Kerstmis en de Jaarwisseling te vieren. U wordt dan ook aangeraden om voor een verblijf tijdens deze feestdagen tijdig te reserveren.

In dit berggebied zijn de volgende gemeenten als Bergparels uitgeroepen:

© De Twee Hanen v.o.f. • Kimswerd • The Netherlands

DA XX • SPARC 03 feb 1999