Spokanisch Archief  


W A N D E L E N   &   H I K I N G

Deze pagina is verzorgd door de Aquonda FederaÜo furt Mirre-must-keldatjens
(Nationale Federatie voor Gebruikers van Wandelschoenen)

De Di˘i-vlakte: een afwisselend m˘liy-landschap
rondom črb˘ (district Ren˘, eiland Liftka)

A l g e m e e n

SpokaniŰ is een ideaal land om te wandelen: het landschap varieert van vlakke heidegebieden tot woeste kale gebergtes vol ravijnen en kloven, de wandelroutes variŰren van comfortabele asfaltpaden (vaak ook geschikt voor rolstoelen) tot nauwelijks begaanbare stenige sporen. Je kunt op veel plaatsen je auto kwijt om een uurtje te wandelen, maar je kunt er ook met je rugzak op uit om vele dagen rond te trekken.

Het woeste Kulano-gebergte bij Laben˘
(Centraal Liftka)

H e t     w e e r

In het algemeen geldt: hoe oostelijker hoe droger; hoe zuidelijker hoe warmer. In de berggebieden op West-Berref valt veel neerslag, want hier is de invloed van de oceaandepressies erg groot. Maar het is niet ongewoon dat de westelijke hellingen geteisterd worden door hagel- en regenbuien terwijl de oostelijke hellingen baden in het zonlicht.
Mensen die niet van regen houden kunnen het beste naar Zuid-Liftka, Br r, Teujan of Tigof gaan. Mensen die van warmte houden raden we aan om naar Tigof, Lomky of de Zverosta-kust te gaan - hier kan het 's zomers welhaast subtropisch zijn.
Maar neem altijd regenkleding en een warme trui mee.

Dit primitieve uitspanninkje langs het wandelpad tussen
het Blizerű-moeras en Acherque (Oost-Tigof) is zelfs
in mei nog gesloten.

F a c i l i t e i t e n

De meeste lange-afstandspaden zijn zo uitgezet dat je op regelmatige afstanden een (jeugd)herberg of pension tegenkomt. Dikwijls zijn er onderweg nog verscheidene mogelijkheden om te eten en te drinken, en bovendien passeer je hier en daar dorpjes waar altijd een winkel is te vinden. Sommige paden gaan door eenzame, zo goed als onbewoonde gebieden, en hier dien je zelf voor proviand te zorgen. Logies ontbreken dikwijls en dan kun je alleen kamperen: in het wild of op een primitieve camping. Hou er rekening mee dat buiten het toeristenseizoen veel etablissementen gesloten zijn. Proviand voor onderweg en een goede kampeeruitrusting zijn dan een vereiste.

Sinto-Lamk, een gehucht aan de rand van het
Lamk-gebergte op Lomky

V e r v o e r

Het begin- en eindpunt van lange-afstandspaden zijn altijd goed te bereiken met bus, tram of trein. Ook de dorpjes onderweg worden dikwijls aangedaan door het openbaar vervoer. In erg kleine gehuchten (zoals hier links in Sinto-Lamk) komt geen vervoer. Hier moet je iets met een plaatselijke bewoner regelen; voor een luttel bedrag wil men je wel met een oude auto of paard-en-wagen naar de bewoonde wereld brengen.

Even ten zuiden van het dorp Ferr­iy
leidt een pad naar het St.SebÔsten-
klooster en de veerboot bij Laraine
(Mari-m˘liy op Tigof)

B e w e g w i j z e r i n g

Lange-afstandspaden die door het districts- of eilandsbestuur worden uitgezet en onderhouden zijn altijd gemarkeerd met houten paaltjes waarop een bepaald symbool staat. Zulke paden hebben ook een naam.
Kortere paden die voornamelijk door natuurreservaten en landgoederen lopen zijn meestal gemarkeerd met likken verf op bomen en stenen.
Sommige paden zijn niet specifiek bedoeld voor recreatie, maar worden gebruikt als "openbare weg"; hier zijn meestal ook ruiters en fietsers toegestaan, en eventueel kan men ze met een jeep of paard-en-wagen berijden. In zulke gevallen kunnen de paden voorzien zijn van echte wegwijzers (rood met wit opschrift, zie foto).
Op Berref en Liftka zijn enkele "culturele paden" uitgezet. Zij verbinden een reeks interessante dorpjes en passeren allerlei bezienswaardigheden. Deze paden zijn met houten wegwijzers en informatieborden gemarkeerd. De tekst is altijd in het Spokaans en het Engels gegeven.

Zie verder het Overzicht van de lange-afstandspaden in SpokaniŰ (dit is een bestand uit het Spokanisch Archief).
Voor algemene informatie, lees de reisgids SpokaniŰ:Berref.

ę Aquonda FederaÜo furt Mirre-must-keldatjens P˘stb˘x 209 4601 - Manes-Fija Spooksoliy