Spokanisch Archief  

2004: Een wijn-revival


Vertaling van artikel in het maandblad Vini, oktober 2004


De afgelopen jaren waren niet zo gelukkig voor de wijnboeren in Teta-Qulboech, maar dit jaar lijkt het begin van een kerend tij. De J‚ndra-druif (zo genoemd naar de 7-jarige zoon van kroonprinses Emanuala, Karl J‚ndra) is eindelijk volwassen, en weet een prachtige wijn te creŽren.

Er is tientallen jaren in het uiterste geheim geŽxperimenteerd met deze druivensoort, die goed aangepast is aan het grillige klimaat van Zuid-Lomky. Hij is verwant aan de Siciliaanse Grecanico-druif, die bekend staat om zijn fraaie witte wijnen, al vinden we weinig toepassingen buiten het eiland SiciliŽ.

Het landgoed Sinto-Lankos is nu de eerste "wijnbron" die voor de dag durft te komen met een prachtige wijn geproduceerd van deze J‚ndra-druif. Deze geheel nieuwe witte wijn is op 3 oktober 2004 voorgesteld aan het Spokanische wijnkennerspubliek en de pers. Deze gedistingeerde kennismaking vond uiteraard plaats in het Wijngildehuis in Teta, dat intrigerende marktstadje in het diepe zuiden van Lomky. De nog tamelijk jonge wijn was volgens vele experts nog niet op dronk, hoewel anderen de jonge wijn juist wel waardeerden. "Een heerlijke baby die helaas nog niet zindelijk is", zo verwoordde Felex Hindaranne het, maar hij voegde hier wijselijk aan toe dat "je niet per se de stront aan de achterkant moet gaan ruiken als de geur van voren hemels is". En zo kennen we deze oenoloog die nimmer op zijn mondje gevallen is, weer.

Maar afgezien van de rijping die de wijn nog moet doormaken, kan nu al gesteld worden dat de J‚ndra-druif een aromatische wijn met een levendig citruskarakter zal geven, de geur ervan zal de neus strelen en de smaak betast het gehemelte subtiel. De goed uitgebalanceerde frisse zurigheid maakt deze wijn uitstekend geschikt als metgezel van vis, koud vlees en lichte kazen - in PegreviŽ zullen ook de eiergerechten graag in combinatie met zo'n wijn genoemd worden. De experts verwachten dat de wijn in het voorjaar van 2005 op zijn best is, maar dat het geen lang houdbare wijn is. Hij wordt onder twee verschillende namen op de markt gebracht: Sinto-Lankos-J‚ndra en J‚ndra Holy Dome. Dat laatste is niet meer dan een vertaling van de Spokanische naam; deze zal voor de export gebruikt worden.

Sinto-Lankos-J‚ndra 2004 - verkrijgbaar bij de goed gespecialiseerde wijnhandels - de prijs kan variŽren van 3 herco tot 6 herco, afhankelijk van het prestige van de zaak waar u het product koopt.

© Ryna Koll-L‚gte

23 feb 2015