Spokanisch Archief  

Gezamenlijk wijnarrangement bij uniek diner


Vertaling van artikel in het maandblad Vini, mei 2005


Vier gerenommeerde restaurants in en om Hirdo hebben de handen ineen geslagen en bieden een gemeenschappelijk wijnarrangement aan, geheel afgestemd op een zesgangendiner waarmee deze restaurants zich van elkaar willen onderscheiden. Het wijnarrangement biedt een keuze uit drie soorten rode wijn, twee soorten witte wijn en een rosé - alle topwijnen uit Frankrijk die gezien hun prijs niet algemeen in Spokanische restaurants gedronken worden.

Maar door deze wijnen gezamenlijk in te kopen hebben de vier restaurants een voordelige prijs weten te bedingen, en dat merkt ook de gast! "Het idee achter ons initiatief is, dat we alle vier een zesgangendiner kunnen aanbieden van hoge kwaliteit, waarbij alleen de beste Franse wijnen goed genoeg zijn", zo legt Ûno Remste-Hâmliy, eigenaar van Ef Elder uit Conityje uit. "Elk restaurant zal zijn specifieke menu samenstellen dat geheel voldoet aan de eigen signatuur, maar de vergezellende wijnen zijn bij ons vieren gelijk. Het is niet de bedoeling dat het wijnproefavondjes gaan worden, maar wel dat de zes wijnen in combinatie met de zes gangen bewust worden ervaren."

Keeche Feldariy-Weena van Ef Tuffes Karee in Hirdo vult aan: "We zullen dit wijnarrangement om te beginnen in de maanden juni en juli aanbieden, en dan kijken hoe succesvol het was, om eventueel door te gaan met het initiatief. Zowel het arrangement als de bijbehorende menu's zullen regelmatig wisselen, maar we streven er wel naar om op één moment in alle vier de restaurants dezelfde wijnen aan te bieden. We houden een gemeenschappelijk wijndepot aan, zodat we alle vier evenveel kans hebben om dezelfde wijnen aan te bieden. Sommige wijnen zijn zo bijzonder dat ze niet meer verkrijgbaar zullen zijn als onze voorraad is uitgeput. In dat geval beslissen we gezamenlijk wat de opvolger zal zijn."

De restauranteigenaren hopen dat de wijnkeuze als het ware een link legt tussen hun restaurants, en dat hun gasten uiteindelijk alle vier de restaurants hebben bezocht. "Zoals de hamburger het vaste herkenningspunt bij MacDonalds is, zo zou ons wijnarrangement een vast baken voor onze restaurants moeten zijn - maar dan natuurlijk voor het meer gesofistikeerde publiek", zo legt Ûno Remste uit.

Hoewel de prijzen van de zesgangenmenu's per restaurant zullen verschillen (ze bieden immers alle hun eigen menu aan), zullen de wijnarrangementen overal hetzelfde kosten. "Bij een zesgangenmenu horen zes flinke glazen wijn. Dat is toch zeker wel een hele fles. Voor een fles redelijke Franse wijn betaal je in onze restaurantklasse zo'n 15 tot 35 herco. Als we voor een wijnarrangement met Franse topwijnen zo'n 25 herco vragen, is dat feitelijk een koopje – vrijwel dezelfde prijs als de wijn bij een slijterij zou kosten", zo rekent Govert Matisoff, manager van Ef Tult in Xea voor ons uit.

Welke wijnen?

Het wijnarrangement zal in eerste instantie de volgende wijnen omvatten:

- Château Langlais Puisseguin AOP Saint-Emilion Bordeaux (2000, rood)
- Domaine des Gandines Bourgogne (2001, rood)
- Domaine Saint Bénoit, Chateauneuf du Pape (1998, rood)
- Domaine de Pouvray Demi Sec AOP Vouvray Loire (1989, wit)
- Domaine des Gandines Vire Cesse (1999, wit)
- Michel Genet Brut Rosé, Grand Cru (2000, rosé mousserend)

Dit assortiment zal in de loop der tijd aangepast worden, afhankelijk van de verkrijgbaarheid en reacties van de gasten.

Welke restaurants?

Ef Elder (De Zuilengang)
Bergo-mirra 15A • 3700-Conityje • Tf (075) 2829047 • www.efeldercon.sp

Ef Tuffes Karee (Het Open/lekke Schip)
Pûlpoem-pât • 3002-Hirdo • Tf (010) 2165606 • www.tuffeskaree.sp

Teatriy-lurfel (Theaterrestaurant)
Mompef-mirra/Opper-klarbÿr • 3000-Hirdo • Tf (010) 2152608

Ef Tult (De Gang)
Ef Tult 3-5 • 3007-Xea • Tf (010) 4662188

Algemene informatie: www.farweinosta.sp

© Elsyne Eftarane

8 okt 2015