Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 28 december 1999
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Storm houdt opnieuw huis


Op 22 en 23 december ging SpokaniŽ gebukt onder hevige regenval, waarbij op veel plaatsen straten en kelders onderliepen. De Klinnˇr (een grote rivier in Ales) trad hier en daar buiten de oevers, zodat ook de beroemde wijnkelder van het Troeba-paleis onder water kwam te staan. De honderden kostbare Franse wijnen hebben zelf geen schade opgelopen, maar van veel flessen zijn de etiketten losgeweekt of onleesbaar geworden, wat toch voor een waardevermindering zorgt.

Eerste Kerstdag (25 december) was een rustige windstille en droge dag, maar in de namiddag van zondag 26 december (Tweede Kerstdag) werden de SpokaniŽrs opgeschrikt door een felle westerstorm, die in het hele land grote schade aanrichtte. Met name in de bergachtige gebieden kwamen veel mensen zonder stroom, telefoon en water te zitten. Aan opruimen en repareren viel maandag nog niet direct te denken want 's middags wakkerde de wind opnieuw tot een zware storm aan.

De spoorlijnen en wegen op Berref en Liftka werden op honderden plaatsen gebarrikadeerd door omgeblazen bomen en geknapte elektrische leidingen, en ook de schade aan gebouwen was aanzienlijk, vooral op Noord-Liftka. In Tanbˇr werd het dak van een flatgebouw weggeblazen; het kwam vele honderden meters verderop op een parkeerplaats terecht waar minstens 15 auto's werden verpletterd.
In Ubipa bleek de antieke watertoren niet tegen het natuurgeweld bestand: het monument knapte als een dorre boom af, en wat er nu van rest is niet meer dan een hoop verbrijzelde baksteen.

Gelukkig zijn er bij dit natuurgeweld geen doden of ernstig gewonden te betreuren, al vallen er wel enkele tragische dingen te vermelden. Zo werd er bij Festruna (Berref) een auto in de Dreegt geblazen. De inzittenden, een 32-jarige vrouw uit Ameronne en haar 3 kinderen, konden op het nippertje uit het ijskoude water van het kanaal gered worden. Zij werden ter observatie in een ziekenhuis in Blort opgenomen.
In de buurt van LostŰ moest een 45-jarige man hulpeloos toezien hoe zijn twee honden van het dakterras werden geblazen en verderop in een plantsoen terechtkwamen. Een van de dieren heeft het avontuur niet overleefd, de andere hond kwam er met enkele gebroken ribben af.

Het is voor SpokaniŽ een schrale troost dat de beide stormen zich niet tot een echte orkaan hebben ontwikkeld. Dit gebeurde de nachten erop pas op het Europese continent, waarbij met name in Frankrijk de gevolgen tot op heden overal merkbaar zijn.


Categorie: Rampen 
¬KE - NYN
Supermarkten
Altijd open van 8 uur 's ochtends tot 9 uur 's avonds
Altijd bij u in de buurt
Altijd voordelig