Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 18 november 2005
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
DisclaimerGedragscode voor makelaars


Minister Yna Muryhille (Huisvesting) heeft een Bestuurlijke Maatregel uitgevaardigd die een gedragscode voor makelaars beschrijft. Deze Maatregel wordt op 1 januari 2006 van kracht. Een van de meest opvallende bepalingen hierin is dat makelaars hun verkoopobjecten niet meer mogen aanprijzen met eufemistische termen als "authentiek pandje dat uitstekend geschikt is voor renovatie", als het een onbewoonbare ruÔne betreft.

De minister heeft een poging gedaan om alle vormen van onroerend goed in categorieŽn onder te brengen, zodat een potentiŽle koper direct weet in welke staat het object zich bevindt.
Uniek bij deze opzet is dat de minister deze categorisering niet in ambtelijke of juridische taal heeft gedefinieerd, maar heeft vastgelegd in foto's. Honderden plaatjes van onroerend goed - variŽrend van enkele ondefinieerbare brokstukken tot complete nieuwbouwprojecten - dienen als voorbeeld, met daarbij een voorstel voor het soort beschrijving dat in de ogen van de minister de realiteit het beste benadert. Makelaars hebben zich aan deze richtlijnen te houden.

Ondanks het uitgebreide voorbeeldmateriaal zal het niet altijd meevallen om een object zů aan te prijzen als de minister zich dat voorstelt. Het blijft nog altijd een subjectieve kwestie: is een gaaf huis zonder dak nu een "ruÔne" of slechts een "woning waarvan het dak de nodige restauratie behoeft"? En zo zijn er talloze tussenvormen te bedenken. De praktijk zal moeten uitwijzen hoe de makelaars hier creatief en commercieel verantwoord mee omgaan, en hoe juristen en rechters de claims van gedupeerde verkopers zullen behandelen.

Inmiddels dreigt de minister met een rechtszaak geconfronteerd te worden, aangespannen door de Nationale Makelaarsbond. Deze is van mening dat er op het fotomateriaal dat de minister bij haar Bestuurlijke Maatregel heeft gebruikt, copyright rust. Zij zou deze foto's "gepikt" hebben uit talloze brochures en websites van makelaars, zonder daarvoor toestemming gevraagd te hebben.

We geven hier enkele voorbeelden uit de Bestuurlijke Maatregel. We geven een kort citaat uit de verkoopbrochure of -advertentie van de makelaar, en verder een indicatie hoe de minister het liever ziet.


"Een solide gebouwde villa in een groene omgeving. De speelse vormgeving laat alle ruimte voor een eigen in- en aanvulling. Een geÔsoleerd dak en dubbele beglazing zijn zonder veel breekwerk aan te brengen."
 
Object van categorie D: ruÔne; de resterende muren zijn solide genoeg om als basis voor algehele nieuwbouw te dienen.

"Een zeer degelijke woning. De dakconstructie zal nimmer aanleiding tot lekkage geven. Een object voor de romanticus: sfeervol licht valt er binnen en zonwerende maatregelen als markiezen of blinden zijn niet nodig."
Object van categorie T: grotachtige ruimte die niet voldoet aan de standaard voor een gezond woonklimaat; kan als bergruimte gebruikt worden.

"Fraai gelegen, authentieke visserswoning in groene omgeving. Enige restauratie is gewenst."
 
Object van categorie K: restant van boeren- of arbeidershuisje in eenzame omgeving; rijp voor de sloop; voor nieuwbouw dient er een bouwvergunning aangevraagd te worden.

"Rustiek huis in een dorp. Authentieke luiken en kozijnen. Originele pomp en oorspronkelijke afwatering."

Object van categorie M: onbewoonbaar verklaarde dorpsruÔne met sloopvergunning; er mag een nieuwe woning in dezelfde stijl worden gebouwd; waterleiding en riolering ontbreken.


"Monumentale villa in bosrijke omgeving. Vertoont enige brandschade. In deze regio gelden bouwrestricties."

Object van categorie P: uitgebrand karkas; wellicht rijp voor de sloop; nieuwbouw is hier niet toegestaan.


Categorie: Maatschappij

VERZEKER U TEGEN DE ONGEMAKKEN VAN DE NATUUR:
BLIKSEMINSLAG
STORMSCHADE
WATEROVERLAST
De natuur kunt u niet de baas zijn, maar u kunt zich er wel op voorbereiden.

W W W . S F I N K S . S P

Sfinks insŻr‚nsos
Priyft‚-mirra 4 - 5004-Liyrotyka


Aquonda Jeerstatjen-bŰnt
(Nationale Makelaarsbond)
 
Fetu-klarbˇr 3-5
3100-Blort
T (030) 3690509
E ajb@bark.sp
Alle erkende makelaars in onroerend goed zijn aangesloten bij de AJB. Zij hanteren vaste tarieven, hebben voldoende kennis van de bouwkundige en juridische aspecten, erkennen de geschillencommissie en respecteren de gedragscode.

Ook dit straatje in de prachtige stad GˇrŰ is een beschermd monument onder hoede van de F.A.S. (Stichting voor het Beheer van Bezienswaardigheden, het Spokanische equivalent van Monumentenzorg).
De F.A.S. beheert duizenden monumenten - van reusachtige kathedralen tot nederige turfhutten - en zorgt ervoor dat ze voor het nageslacht behouden blijven, zodat ook ķ en uw kleinkinderen er nog van kunnen genieten.
De F.A.S. beheert het Spokanische erfgoed als de ideale Huisvader.

Feslosos furt
Akalbin‚k-Stˇrūos

Kindis-plep 41 - 7000-Tsjech
Tf. (070) 210 85 86
www.fas.sp

Let op de bekende gele borden met de rode A: overal in SpokaniŽ markeren zij het Spokanische erfgoed dat de F.A.S. beheert - het zijn plekken om te bezoeken!