Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 3 februari 2009
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Sneeuw legt delen van SpokaniŽ plat


Gisteren en afgelopen nacht woedden er sneeuwstormen langs de oostkust van Berref en in de oostelijke helft van Lomky. Hoewel het Met-In (Meteorologisch Instituut, vergelijk het KNMI) zaterdag reeds waarschuwde voor het heftige weer, lijken de bevolking en de instanties dit niet serieus te hebben genomen.

In de grote steden Korif en Knolbol op Berref, en in Jatty en Lasy op Lomy kwam al het verkeer, inclusief het openbaar vervoer, plat te liggen. Het vliegveld Laboh bij Korif is al 2 dagen gesloten; aankomende vliegtuigen moeten naar meer oostelijk gelegen luchthavens uitwijken.

Ook in de berggebieden is het leven geheel ontwricht. Vele dorpen zijn geÔsoleerd en ingesneeuwd. "Er is niet eens zo erg veel sneeuw gevallen," verklaart Kryna Glůnt-Remste, meteorologe bij Met-In, "maar door de storm heeft de sneeuw zich op de gekste plekken opgehoopt, zodat er hier en daar sprake is van een sneeuwdek van wel 3 meter dik. Het zijn vooral de locaties waar de sneeuwoverlast het grootst is, die opvallen. De oostkust van Berref is bekend om zijn vele regen, en Lomky heeft als zuidelijk eiland toch een uiterst zacht zeeklimaat. Je zou sneeuw in de bergen van Liftka of op Teujan verwachten, maar daar is het juist opvallend droog en zacht."

Ook in Korif hebben mensen moeite om hun eigen auto terug
te vinden - tenzij ze hun kenteken kennen, natuurlijk.

In het Azˇ-gebergte zijn een tiental dorpen van de elektriciteit afgesneden, en ook het stadje Flo zit al vanaf zondagavond in het donker en de kou. De elektriciteitsmaatschappij kan door het slechte weer niet veel doen, maar "we staan in de startblokken om de stroomvoorziening direct te herstellen als we de kapotte leidingen kunnen bereiken," zo verzekert een woordvoerder van de QEC.

Isiyder Hydek, een schaapherder uit het eenzame dorp Wima op Lomky, weet PRESPO nog te bereiken met zijn mobieltje: "Wij stoken voornamelijk hout, dus kunnen we het nog wel warm houden nu de stroom is afgesneden. En onze olielampen doen het ook nog best. Maar al die moderne mensen die zo nodig alles elektrisch moeten hebben, die zitten nu in de kou en het donker. Daar moet je toch rekening mee houden - tegenwoordig met dat onvoorspelbare klimaat. Ze zeggen wel dat het steeds warmer wordt, maar daar heb ik nog niet veel van gemerkt."


Categorie: RampenBank of Spocania
 Your business is ours