Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 5 maart 2009
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

TOF herleeft - Volkswagen "herdenkt"
Spokanische autofabriek


De TOF Tiwa, een compacte, sportieve SUV die vanaf half februari over de Spokanische wegen rijdt, was al eerder in dit land te zien, maar dan onder de naam Volkswagen Tiguan. Wat is hier aan de hand? Hiervoor moeten we een stukje teruggaan in de geschiedenis.

De Tweede Wereldoorlog bracht SpokaniŽ in een nog groter isolement dan de politiek zelf zou willen. Een van de gevolgen was dat de import van duurdere goederen ging stagneren. Dat gold ook voor auto's, en van de invoer van Duitse auto's kon al helemaal geen sprake meer zijn. Dit is de reden dat eind 1940 de TOF (Tsjech Oto-Fabrokiy) werd opgericht. Aangezien er toendertijd nauwelijks enige technologische kennis op automobielgebied in SpokaniŽ aanwezig was, produceerde TOF personen- en vrachtauto's met een hoog "kopieergehalte".
Zo lang het land ook na 1945 in een isolement leefde, was er wel een markt voor de TOF-auto's die technologisch en qua design nogal ouderwets waren. Maar naarmate de import van moderne Europese (en later Japanse) auto's toenam, verminderde de vraag naar TOF-producten. Een faillissement van TOF kon in 1984 voorkomen worden, toen Volkswagen het bedrijf overnam. Tussen 1985 en 1993 werden er nog steeds TOF-auto's op de markt gebracht, maar in feite waren het aangepaste Volkswagentypes. In 1993 werd de merknaam TOF afgeschaft en was het alles Volkswagen wat de klok sloeg.

Volkswagen ziet in de laatste jaren zijn aandeel op de Spokanische automarkt echter slinken en heeft daarom een nieuwe strategie bedacht, namelijk om de oude merknaam TOF weer nieuw leven in te blazen. De succesvolle SUV-versie Tiguan, waarvan de verkoop in SpokaniŽ opvallend achterblijft bij die in de andere Europese landen, is nu als TOF-product op de markt gebracht onder de naam Tiwa. Technisch is er geen verschil met de Tiguan, maar uiterlijk zijn er wat detailaanpassingen. Overigens betekent Tiwa hetzelfde als Tiguan: het gaat om de naam van een Indianenstam in New-Mexico.

"Wij brengen, in de ogen van Spokanische SUV-geÔnteresseerden, nu een typisch Spokanisch product op de markt met een gedegen Europese kwaliteit en uitstraling," aldus Horst Lindemann, topman bij Volkswagen/TOF in Tsjech. "Als wij het merk TOF weer in de markt kunnen zetten, en dat wordt dankzij de emotionele lading van een heus Spokanisch automerk weer een succes, dan heeft Volkswagen een aandrijver om succesvol in deze nogal stroeve Spokanische markt te kunnen opereren," zo legt de topman uit. Lindemann voegt eraan toe dat hij zich realiseert dat TOF nooit direct geassocieerd werd met innovatieve, hoogwaardig technologische producten, maar "de naamsbekendheid en de nationalistische gevoelens zullen de negatieve associaties die er aan de naam TOF kleven, in de schaduw stellen".

Horst LindemannVW-Tiguan = TOF-Tiwa

Lindemann hoopt dat er in de naaste toekomst meer Volkswagentypes onder de oude naam TOF de markt kunnen gaan penetreren. In ieder geval staat het Ministerie van Economische Zaken geheel achter dit initiatief. "Elke poging om de Spokanische markt te verrijken met een product van eigen bodem, wordt door de politiek gesteund," aldus Ziyki Lotgirjen, woordvoerster van het ministerie. Ook Petriy Vlament-KaradŰc, voorzitter van de Vakbond IJzer- en Staalindustrie, is ingenomen met het initiatief van Volkswagen om de oude Spokanische merknaam TOF weer nieuw leven in te blazen: "Als een Duits bedrijf als VW bij ons goodwill kan kweken door een oude Spokanische traditie weer tot leven te wekken, en de omzet op die manier wordt opgestuwd, zien we in de naaste toekomst het aantal werknemers bij TOF/VW in Tsjech misschien weer terugkomen op het peil van 1980, het topjaar van TOF. Momenteel is het aantal werknemers nog maar de helft van dat in 1980."

Meer weten over TOF? Zie Merken en producten.
Volkswagen in SpokaniŽ? Zie Advertentie VW met de TOF Tiwa.


Categorie: EconomieBank of Spocania
 Your business is ours


Auto's - wegtransport:
TEWEGGA is hťt vakblad voor
de beroepschauffeur - is hťt
magazine voor alle autogebruikers 

WIJ KUNNEN UW
ONGELUK NIET
 VOORSPELLEN.
WIJ KUNNEN DE
GEVOLGEN WEL IN
GOEDE BANEN LEIDEN.

PREDICT
De verzekeringsmaatschappij
waar u zich zeker voelt.


KIRRO UC‘GECOS
NOI GERT MOPLARIY.
KIRRO RIPPECOS
IFTAM EF SOMPOSZ
LANGO EF HYT¬C
¬SK¬N LEF USS.

PREDICT
Ef insŻrere-cŰmpanūo,
luft tť gˇrs cente hŰfru.