Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 19 mei 2009
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Isolationisme komt jongeren de strot uit


"Zolang SpokaniŽ op politiek gebied een eigen koers vaart, en zich niet laat meeslepen met wet- en regelgeving uit Brussel, of zich laat koeioneren door machtige staten als Amerika, hebben wij er vrede mee. Maar dat wij ook op cultureel, artistiek en sportief gebied een muur om ons heen hebben gebouwd, gaat zo langzamerhand wel te ver."

Zie hier, kort samengevat, de inhoud van het rapport Velparen ef RutŰs (Pomp de Zee leeg), samengesteld door een aantal organisaties op het gebied van wetenschap, cultuur en sport. Het rapport concludeert dat vooral jongeren (maar ook ouderen) het langzamerhand spuugzat zijn dat Spokanische kunstenaars, musici, sportlieden en anderen nooit eens mee kunnen doen aan internationale wedstrijden, festivals en andere evenementen. Denk aan concrete gebeurtenissen als het Songfestival, Europese Voetbalkampioenschappen, Olympische Spelen, Tour de France, Frankfurter Buchmesse, BiŽnnale in VenetiŽ, enzovoort.

In al deze gevallen valt SpokaniŽ op door de permanente afwezigheid. Veel SpokaniŽrs willen wel eens buiten hun grenzen tonen wat ze waard zijn. Het motto "Pomp de Zee leeg" is niet voor niets gekozen: het slaat op de fysieke barriŤre, de omringende oceaan die het eilandenrijk van de rest van de wereld afscheidt. Maar het is ook een abstracte barriŤre, en die moet geslecht worden.

Minister Matilda Eester-DŰlty

Het rapport is, samen met een petitie en een lijst met ruim 15.000 handtekeningen, aangeboden aan Matilda Eester-DŰlty, minister van Onderwijs, Wetenschap en Kunst, die ook gaat over sport en cultuur in het algemeen. De overhandiging vond plaats voor de ingang van het ministerie, en trok een enorme belangstelling van de pers, radio en tv. Hoewel de minister op de hoogte was gesteld van deze gebeurtenis, deed ze toch alsof ze "uitermate verrast" was door deze actie en de media-belangstelling. Ze zal het rapport bestuderen en er "binnenkort, na raadpleging van de relevante personen en instanties" op terugkomen.

Vele prominente SpokaniŽrs hebben de petitie ondertekend. Deze, samen met het rapport, is aan de minister aangeboden door 4 bekende jonge SpokaniŽrs, die zich gediscrimineerd voelen omdat zij nooit de kans hebben gekregen hun talenten in het buitenland te tonen. Het gaat om popzanger Et‚rt Krˇnta (linksboven), dichter en schrijver Tybelt Matteriy-Sinto-Vildul (rechtsboven), violiste Hurona Cviylpa-Stoot‚ (linksonder) en zwemster Sjocc Furd‚s (rechtsonder).

De vier bekende SpokaniŽrs komen ieder op voor hun eigen beroepsgroep. Popzanger Et‚rt Krˇnta: "Ik ben van mening dat meedoen aan het Songfestival of andere internationale muziekfestivals ook goed is voor de ontdekking van Spokanisch muzikaal talent. De motivatie om professioneel met muziek bezig te zijn is natuurlijk veel groter als je een kans hebt om ook in Europa of Amerika wat te betekenen."

Schrijver en dichter Tybelt Matteriy-Sinto-Vildul: "Neem nou zoiets als het Rotterdamse poŽziefestival of grote internationale boekenbeurzen. De Spokanische overheid is absoluut niet geÔnteresseerd in zulke manifestaties en heeft er nul komma nul herco voor over om ons land als literaire natie op de kaart te zetten. Zo blijven Spokanische auteurs onbekend en worden ze elders niet vertaald of uitgegeven."

Violiste Hurona Cviylpa-Stoot‚: "Er zijn talloze prestigieuze internationale concoursen waar ik vaak musici hoor die minder presteren dan veel van mijn landgenoten. Maar wij doen nooit mee en niemand weet hoe prachtig wij kunnen musiceren."

Zwemster Sjocc Furd‚s: "Ik zwem sneller dan de gemiddelde collega die aan de Olympische Spelen meedoet. Maar wij als SpokaniŽrs krijgen geen enkele kans om onze prestaties te laten zien. Want we doen nooit mee. Mijn partner is een professionele voetballer, maar hij heeft nog nooit aan een competitie in Europa meegedaan. Het lijkt wel of we in Birma wonen: lekker afgegrendeld van de beschaafde wereld. Maar intussen zitten we wel allemaal op internet!"


Categorie: Cultuur


 
¬KE - NYN
Supermarkets
Always open from 8 a.m. until 9 p.m.
Always in your neighbourhood
Always inexpensive
 AMAGENE

De progressieve landelijke kwaliteitskrant. Elke dag een Engelstalig nieuwsoverzicht.


AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE

POiNT is een Spokanische provider voor iedereen, maar de provider die cultuur en kunst een warm hart toedraagt.
Wij hebben speciale tarieven voor de publicatie van cultuur- en kunstsites!
www.point.sp