Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 1 mei 2009
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Zwarte Koninginnedag


Sinds de opening van de Nederlandse ambassade in Hirdo (in 1975), is het traditie geworden dat op Koninginnedag het ambassadepersoneel in de herberg bij Jent een feestelijke ochtend heeft, bekend als de Oranje-koffie (zie ook dit PRESPO-bericht). Ook dit jaar zat het ambassadepersoneel, nu met de net aangestelde ambassadeur Arend Doterwille, gezellig aan de koffie. Ook nu weer kon dat buiten op het terras, want ook in SpokaniŽ was het een zomerse dag.

Ambassadeur
Arend Doterwille

Maar toen zij daar om 11 uur 's ochtends zaten, was het in Apeldoorn inmiddels 12 uur. Daar was Koninginnedag ten einde toen een halvegare zijn auto en zichzelf te pletter reed tegen een monument. Om omstreeks kwart over elf (Spokanische tijd) kreeg de ambassaeur via zijn mobieltje de onheilstijding dat het in Nederland op dat moment afgelopen zou zijn met de viering van Koninginnedag. Tegen 12 uur was het gezelschap aangeslagen teruggekeerd naar de ambassade. Het kostte nog enige moeite om het personeel van de herberg uit te leggen waarom men zo halsoverkop vertrok, en de heerlijke taarten en glazen cognac onaangeroerd liet staan.
Omdat er om half drie een receptie op de ambassade gepland was, waar - ook al weer traditie - de Nederlandse ingezetenen van SpokaniŽ met elkaar op de koningin kunnen toosten, diende er een pijnlijk besluit genomen te worden: de receptie kon niet doorgaan, maar om iedereen af te zeggen was het nu ook te laat.
Zo werden vele gasten, met een gezellige borrel in het vooruitzicht, nu geconfronteerd met een condoleanceregister. Ook mevrouw Anna Van Wijk-de Noord, de voorgangster van ambassadeur Doterwille, die nog steeds in SpokaniŽ aanwezig is, bezocht deze droevige bijeenkomst.


Categorie: Opmerkelijk