Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 20 april 2009
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Luchtmacht wil moderniseren


Minister Saresten Lunen van Defensie heeft gisteren de geruchten bevestigd dat het Ministerie van Defensie in onderhandeling is met het Zweedse concern Saab over de mogelijke aanschaf van de Gripen, het gevechtsvliegtuig dat de verouderde F-16's en Twirls van de Spokanische Luchtmacht zou kunnen vervangen. Ook de Generale Staf van de Koninklijke Luchtmacht is direct bij de besprekingen betrokken. Deze openhartigheid uit defensiekringen mag opmerkelijk genoemd worden aangezien de Spokanische overheid zelden of nooit bereid is om haar beleid op defensiegebied openbaar te maken.

 

Minister Saresten Lunen van Defensie (links) en
GŲran Renkvist van Saab (rechts)

De mogelijke aanschaf van de Gripen zou ook een impuls voor de Spokanische economie betekenen, aangezien enkele bedrijven op het gebied van informatietechnologie en wapentechniek ingeschakeld zouden kunnen worden bij de specifieke eisen die de Spokanische luchtmacht aan het gevechtstoestel stelt. Ook bij het onderhoud en de update van de toestellen zouden de Spokanische bedrijven een substantieel aandeel kunnen hebben.
Deze samenwerking tussen Saab en het Spokanische bedrijfsleven zal eerder een bestendiging zijn van de reeds bestaande samenwerking, dan dat hier sprake is van een geheel nieuwe situatie.

GŲran Renkvist, afgevaardigde van Saab in SpokaniŽ zegt: "Voor Saab is SpokaniŽ als afzetmarkt een strategisch speerpunt. SpokaniŽ is geografisch, politiek en strategisch een wig tussen de Verenigde Staten en Europa. Wij kunnen met ons product de door SpokaniŽ gewenste onafhankelijkheid garanderen - iets wat de Amerikanen met hun strategische producten niet kunnen."
Hier doelt Renkvist op de grote concurrent van de Gripen, de Joint Strike Fighter. Hoewel SpokaniŽ tot op heden nooit is ingegaan op de Amerikaanse lobby om de JSF in optie te nemen, ziet Saab dit wel als een bedreiging. "Zowel de Amerikaanse Rekenkamer als diverse kritische organisaties in de Europese Unie zetten grote vraagtekens bij de haalbaarheid van het JSF-project," zo wil Renkvist desgevraagd kwijt. Hij voegt er - onthullend - nog aan toe: "Ook in Nederland hebben de mensen die met beide benen op de grond staan allang voor de Gripen gekozen. Het is alleen de koppigheid van het christelijke deel van de coalitie die leidt tot een onberedeneerde voorkeur voor de JSF. Een product waarvan de niet-definitieve kostprijs al twee keer zo hoog ligt als de prijs van onze Gripen. En dan hebben we het bij de Gripen over definitieve bedragen!"


Categorie: Politiek

VERZEKER U TEGEN DE ONGEMAKKEN VAN DE NATUUR:
BLIKSEMINSLAG
STORMSCHADE
WATEROVERLAST
De natuur kunt u niet de baas zijn, maar u kunt zich er wel op voorbereiden.

W W W . S F I N K S . S P

Sfinks insŻr‚nsos
Priyft‚-mirra 4 - 5004-Liyrotyka