Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 2 juli 2010
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Grote bankfusie op komst


De Scheepvaartbank (Njebopiy-benc) en de Mijnwerkersbank (Umynast-benc) gaan fuseren. Zij willen samengaan in een duurzame, stabiele bank voor het Spokanische bedrijfsleven en de nieuwe naam wordt Industriebank (Fabrokaliyto-benc). De socialistische minister Petriy Jab‚rt-–errce van Economische Zaken heeft zijn goedkeuring aan deze fusie gegeven en ziet een rooskleurige toekomst voor de nieuwe bank weggelegd.

De hoofdkantoren van de Njebopiy-benc in BŰr‚
en de Umynast-benc in Korif.

De Scheepvaartbank (Njebopiy-benc) richt zich met zijn service en kredieten voornamelijk op de scheepvaart- en offshore-branche. De bank heeft ook directe belangen in de oliewinning en in het staatsolieconcern Lux. De minister van Economische Zaken ziet deze belangenverstrengeling niet zitten en hij heeft voor de beoogde fusie dan ook als voorwaarde gesteld dat de bank zich loskoppelt van de oliebelangen.

De Mijnwerkersbank (Umynast-benc) was in 1963 failliet, maar in 1995 opnieuw opgericht. De zakelijke focus richt zich niet meer uitsluitend op de mijnbouw, maar op de industrie in het algemeen. Desondanks leidt de bank een kwijnend bestaan. De beoogde fusie zou deze bank van een (tweede) ondergang kunnen redden.

Als beide banken fuseren, is er feitelijk sprake van de oprichting van een geheel nieuwe bank, die een sleutelrol wil spelen in de Spokanische industriebranche. Vooralsnog zullen de activiteiten tot het eigen land beperkt blijven, maar Blocriy Loest‚, de huidige president van de Njebopiy-benc, voegt hieraan toe: "Als de financiŽle wereld zich stabiliseert en wij betrouwbare partners in het buitenland kunnen vinden, zullen we niet nalaten om meer globaal te gaan opereren."

Blocriy Loest‚ komt ook in aanmerking om president van de nieuwe bank te worden en hij is er zich goed van bewust dat de belangen van de huidige klanten van beide banken niet geschaad dienen te worden. Hij zegt: "Uiteraard zal de nieuwe Industriebank de service continueren, die beide banken nu aan hun cliŽnten leveren. Wij blijven oog houden voor de mensen in de scheepvaart- en offshorebranche, en natuurlijk ook in de mijnbouw. Het zijn belangrijke peilers voor de Spokanische economie, en die dienen wij continu te faciliteren op alle gebieden waar we goed in zijn: kredietverlening, verzekeringen, raadgeving, juridische bijstand, noem maar op. In ťťn nieuwe bank kunnen we alle sterke punten van beide huidige banken concentreren en laten beklijven."

In het fusieproces zullen echter nog wel enkele meningsverschillen moeten worden opgelost. Zo is het nog niet duidelijk waar het nieuw hoofdkantoor moet komen. Omwille van de neutraliteit zal dat een nieuw gebouw op een nieuwe locatie moeten zijn, want om een van de huidige hoofdkantoren als nieuwe locatie te kiezen, is voor beide partijen onbespreekbaar.


Categorie: EconomieBank of Spocania
 Your business is ours


VLON‘C: uw partner als
het om gespecialiseerde
apparatuur gaat