Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 18 april 2010
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer 
¬KE - NYN
Supermarkets
Always open from 8 a.m. until 9 p.m.
Always in your neighbourhood
Always inexpensive
 


Aswolk boven SpokaniŽ legt vliegverkeer plat


De as uit de vulkaan van de Eyjafjalla-gletsjer, die al dagen als een reusachtige, maar onzichtbare wolk boven Europa hangt en het gehele vliegverkeer lam heeft gelegd, is ook tot boven SpokaniŽ uitgewaaierd. Ook hier zijn alle luchthavens voorlopig gesloten.

Fragment van de kaart van 18 april, 12.00 GMT, zoals die door de Britse meteorologische dienst op internet wordt gepubliceerd. De rode contouren geven de aswolk op een hoogte tot 6 km (20.000 voet) aan, de groen gestippelde contouren duiden op de wolk tussen 6 en 10 km.
De westelijke uitwaaiering over SpokaniŽ zal de komende dagen verder naar het westen trekken en dan ook het Amerikaanse continent bereiken.

Sinds het luchtruim boven grote delen van Europa gesloten is, blijven ook de Spokanische luchthavens verstoken van hun meeste verkeer. Alleen vluchten richting Amerika en Canada zijn nog mogelijk. Op Trymt zitten zo'n 400 mensen vast die niet verder kunnen reizen naar Europese bestemmingen. Zij komen veelal uit de Verenigde Staten met vliegtuigen die niet verder mogen vliegen en noodgedwongen op Trymt aan de grond moeten blijven. Een aantal vliegtuigen is naar Trymt uitgeweken omdat hun Europese bestemming niet te bereiken was.

Het is in de Spokanische luchtvaartgeschiedenis de eerste keer dat buitenlandse vliegtuigen naar Trymt uitwijken en SpokaniŽ op deze wijze gestrande reizigers moet opvangen die helemaal niet de bedoeling hadden om in dit land voet aan de grond te zetten. "Mensen die zonder visum op de een of andere manier op Spokanisch grondgebied terechtkomen, zijn hier formeel gezien illegaal", aldus Nent Palo-K‚rst, woordvoerder van de Luchthavenpolitie op Trymt. "Maar wij vangen ze in het douanegebied op en zo lang ze daar blijven, is de situatie te overzien."

De I.I. en het Rode Kruis hebben gezorgd voor tentjes en veldbedden. Ook krijgen de gestrande passagiers een ontbijt en een avondmaaltijd. Mensen met een partner en gezinnen met kinderen krijgen de gelegenheid om in een tentje te slapen, omwille van de privacy. Alleenreizende mensen moeten genoegen nemen met een veldbed in de transithal, temidden van honderden anderen.
Op diverse Europese luchthavens zijn ook Spokanische reizigers gestrand. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken schat dat het om zo'n 340 mensen gaat. Vooralsnog lijkt het er niet op dat gestrande SpokaniŽrs massaal proberen om met een veerboot naar huis terug te keren. "We weten van een paar mensen die in Southampton de boot naar Husta hebben genomen, en ook vanuit het Ierse Cork zijn wellicht een tiental reizigers met de boot teruggegaan naar Tanbˇr, maar alle SpokaniŽrs op het Europese vasteland hebben niets aan onze veerdiensten als ze niet eens eerst naar Engeland of Ierland kunnen reizen," aldus een medewerker op het boekingskantoor van SEA Seaways in Husta.

Sinds 18 april om 16.00 ur is het gehele Spokanische luchtruim gesloten en zijn alle vluchten, naar welke bestemming dan ook, gecanceld. Dat geldt met name voor vluchten naar de USA, maar ook voor alle binnenlandse vluchten. Ook de militaire vliegvelden zijn "in principe" gesloten. "Wij gaan niet voor ons plezier vliegen met de kans dat vulkanisch as de motoren vernielt en er andere fatale storingen optreden," aldus generaal-majoor Toms Merlen Zelzer-Prushelfer Nent van de Luchtmacht. Maar, zo voegt hij eraan toe: "Ik kan nooit garanderen dat we altijd aan de grond blijven. Soms moet je risico's nemen om de integriteit van het land te beschermen."

Voor SpokaniŽ maakt het niet zo veel uit of hun eigen luchtruim nu wel of niet gesloten is, want vanwege de sluiting van het Europese luchtruim vond er toch al nauwelijks vliegverkeer van en naar SpokaniŽ plaats. Alleen leidt de sluiting van het eigen luchtruim tot het stilleggen van bovendien al het binnenlandse verkeer. De spoorwegen en de veerdiensten bereiden zich dan ook voor op een toename van het aantal reizigers.


Categorie: Transport

 
 

Your reliable link
Gert trustatt l‚ft

Southampton <-> Husta
Cork <-> Tanbˇr 

WIJ KUNNEN UW
ONGELUK NIET
 VOORSPELLEN.
WIJ KUNNEN DE
GEVOLGEN WEL IN
GOEDE BANEN LEIDEN.

PREDICT
De verzekeringsmaatschappij
waar u zich zeker voelt.


KIRRO UC‘GECOS
NOI GERT MOPLARIY.
KIRRO RIPPECOS
IFTAM EF SOMPOSZ
LANGO EF HYT¬C
¬SK¬N LEF USS.

PREDICT
Ef insŻrere-cŰmpanūo,
luft tť gˇrs cente hŰfru.