Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 13 februari 2010
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Sneeuw ontregelt het leven


Niet alleen Groot-BrittanniŽ, het vasteland van Europa en het oostelijke deel van de Verenigde Staten hebben al vanaf december te kampen (gehad) met ongekende koude en sneeuwval, ook SpokaniŽ is het slachtoffer van de weergoden geworden. Hevige sneeuwstormen woedden begin januari in grote delen van het land, maar dat waren wťl de delen waar je sneeuw kan verwachten - en waar de bewoners er vaak ook op hopen. Zoals de centrale berggebieden van Berref en Liftka, waar in december en januari eindelijk weer geskied kon worden. Heel anders verliep het op 10, 11 en 12 februari. Terwijl de skigebieden te maken hadden met flinke dooi en een troosteloze aanblik boden met modderige hellingen, zuchtten nu uitgerekend de mildere delen van SpokaniŽ onder een pak sneeuw.

Op 11 februari is er omstreeks het middaguur binnen enkele uren zo'n 20 tot 40 cm sneeuw gevallen in het zuidoosten van het land, met name op Zuid-Brˇr, in de districten Fl‚p en Neze, in de regio rond Aflif, en zelfs op Garos. Gebieden waar normaliter niet of nauwelijks sneeuw terechtkomt. Extreem was het in Asjetto, waar hier en daar wel een halve meter sneeuw kwam te liggen. Het openbare leven kwam volledig tot stilstand, de wegen waren onbegaanbaar, het openbaar vervoer reed niet meer en in enkele wijken viel de stroom uit. Het gemeentebestuur is zeer ontstemd over het feit dat dit extreme weer kennelijk niet is voorzien. "We hadden verwacht dat de meteorologische dienst wel een waarschuwing zou hebben gegeven dat er zulk noodweer aan zat te komen", zegt Iylma Polefi, de wethouder van Openbare Werken in Asjetto. "Als ze in Washington of Rome van te voren te horen krijgen dat er zulke extreme sneeuwval op komst is, waarom kunnen we dat in SpokaniŽ dan niet van te voren weten? Dan kunnen we er rekening mee houden."

Polefi moet echter wel toegeven dat het zuidoosten van het land ook mťt een waarschuwing in de problemen was gekomen aangezien geen enkele gemeente of district op zulke calamiteiten is voorbereid. Petriy Jakorsa-KŻnndery, hoofd van de afdeling Wegbeheer van het district Neze, legt uit: "Sneeuwval op de zuidelijke eilanden is zo zeldzaam dat geen enkel gemeente- of districtsbestuur hiertegen opgewassen is. Er zijn geen sneeuwschuivers, we hebben geen zoutvoorraden, we houden geen rekening met het gewicht van een halve meter sneeuw op platte daken, enzovoort. Anders dan op Liftka of Brˇr is bij ons elke sneeuwbui een regelrechte natuurramp. Dit komt maar eens in de honderd jaar voor."

Maar hoe zeldzaam zulke sneeuwval ook is, de gevolgen zijn er niet minder om. Zo kwamen op 11 februari omstreeks 4 uur 's middags bij R‚kmtiyf, even ten noordwesten van Aflif, twee treinen in opgewaaide sneeuwduinen vast te zitten. Pas 4 uur later wisten brandweer en legereenheden de ingesneeuwde treinen te bereiken en konden de verkleumde passagiers geŽvacueerd worden. Op diverse plaatsen zijn daken ingestort.
In Manes-Laöer is het dak van een schoolgebouw omlaag gekomen. Gelukkig was er niemand in de school aanwezig omdat alle wegen sowieso al onbegaanbaar waren. Op het vliegveld van Noniy zijn enkele loodsen onder het sneeuwdek ingestort. Hierbij zijn zeker twee doden en enkele gewonden te betreuren. Veel geluk had Elselyne Kriyfter, magazijnmedewerkster bij het transportbedrijf Daro Gabanos op de luchthaven van Noniy.

Ze vertelt: "Mijn dienst zat erop en ik had net de loods verlaten om naar huis te gaan. Ik dacht nog, hoe kom ik thuis in deze hevige sneeuwval? Ik was even nog van plan om weer terug te gaan, de loods in, maar toen hoorde ik een enorm geraas, alsof er tien auto's op elkaar knalden. Het hele golfplaten dak kwam naar beneden, precies van dŠt deel van de loods waar ik altijd werk. Er lag wel veertig centimeter sneeuw op. Zo veel sneeuw heb ik nog nooit gezien. Soms hebben we hier wel een paar centimeter, maar zelfs dat gebeurt niet elk jaar. Het was verschrikkelijk. Ik stond buiten en kon geen kant op. Ik heb me door de sneeuw geploeterd, naar het restaurant van de luchthaven. Er was geen vervoer, alles lag plat. Ze hebben me nog een kop soep in het restaurant gegeven - dat was erg aardig van ze."


Categorie: Rampen