Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 21 oktober 2009
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Bulgaren lichten spaarders op


De laatste weken hebben veel SpokaniŽrs e-mailberichten ontvangen waarin de Spokanische Bank een extreem hoge rente belooft als je direct een spaarrekening opent. Om deze rekening te openen dien je een bedrag te storten op een speciaal rekeningnummer. De meeste ontvangers van dit bericht herkennen het direct als spam en oplichting - ook al vanwege het kromme taalgebruik.

"Onze bank is een betrouwbare bank. Wij bieden een rente van 15% jaarlijks! Kies Spooksoliy Benc om uw spaargeld te bewaren. Stort uw geld op rekeningnummer 01.114.185 en wij openen een spaarrekening voor u waar dit geld op geplaatst wordt. Eenvoudiger kan het niet!"

Zie hier een van de teksten die honderden - wellicht duizenden - SpokaniŽrs de laatste tijd hebben ontvangen. De teksten kunnen variŽren, maar ze hebben ťťn ding gemeen: gezien de grammaticafouten zijn de teksten niet door een native speaker van het Spokaans geschreven. Het genoemde rekeningnummer behoort aan een demente vrouw in Amahagge. Haar thuishulp - een 44-jarige vrouw uit Bulgarije - heeft een machtiging voor deze bankrekening. De Bulgaarse heeft samen met haar man en diens broer de spam-actie opgezet, om via de rekening van de demente vrouw het spaargeld van niets vermoedende burgers in te pikken.

"Alle drie, de vrouw en de twee mannen, blijken een vals Bulgaars paspoort te hebben. Haar man had bovendien nog een vals Spokanisch identiteitsbewijs", aldus de woordvoerder van de Spooksoliy Benc. Hij legt verder uit: "Het genoemde rekeningnummer kunnen we niet blokkeren omdat de rekeninghoudster daar toestemming voor moet geven. Helaas is zij wegens haar dementerende toestand daar niet toe in staat. En zij schijnt evenmin familie te hebben die haar zaken kan behartigen."

De drie Bulgaren zijn in voorlopige hechtenis genomen, in afwachting op verder onderzoek. Vermoed wordt dat de drie deel uitmaken van een veel groter crimineel netwerk, waarbij ook Nigerianen betrokken zijn. Criminele organisaties uit Nigeria bestoken burgers over de hele wereld al jarenlang met e-mails die tot doel hebben om de bankrekeningen van goedgelovigen te plunderen.

Vooralsnog kan de politie geen nadere mededelingen doen; zij roept wel alle slachtoffers van de spam-actie op om zich bij de politie te melden. Intussen is ook gebleken dat mensen buiten SpokaniŽ dergelijke spamberichten hebben ontvangen. Er zijn meldingen binnengekomen uit Chili, ArmeniŽ, Luxemburg en Zuid-Afrika.


Categorie: Misdaad
Bank of Spocania
 Your business is ours


Spooksoliy Benc
 Gert tiyns melde ef kultiy