Nieuws uit SpokaniŰ, verzorgd door het officiŰle persbureau Prespo
Bericht van 19 oktober 2009
 
CommerciŰle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Zinkfabriek PUC in Plafot˘ moet dichtDe PUC (Plafot˘ Usienc C˘mpan­o) moet dicht. Het bedrijf is vervuilend en niet meer levensvatbaar.

Minister Vromiy Fandare van Milieu heeft opdracht gegeven aan Ymper KrÔrt-Cahors, districtshoofd van het district Plef˘, om maatregelen te nemen die leiden tot het sluiten van PUC, waarbij tevens gezocht wordt naar mogelijkheden om de werkgelegenheid in de regio te garanderen. Ofwel: de sluiting van de fabriek mag niet tot extra werkloosheid leiden, dus zullen de ruim 200 werknemers van de fabriek elders terecht moeten kunnen. Aangezien het Plafot˘-meer een recreatieve trekpleister is en de gehele regio zijn toeristische imago wenst te versterken, zouden de werknemers van PUC wellicht in deze sector nieuw emplooi kunnen vinden.

De Plafot˘ Usienc C˘mpan­o (Plafot˘ Zink Maatschappij) is in 1941 opgericht om het zinkerts uit de mijnen bij Plafot˘ en Hirdo te verwerken. Kopererts, nodig om het zink uit het erts te winnen, komt uit de kopermijnen van Trejasu. Alle erts wordt per spoor aangevoerd. De fabriek produceerde niet alleen ruw zink om elders verwerkt te worden, maar maakte ook zelf producten, voornamelijk golfplaten en dakgoten. Vanaf ca. 1955 werden ook messing producten geleverd (voornamelijk hang- en sluitwerk). Vanaf ca. 1980 is de fabricage van messing producten weer gestopt. Momenteel worden er alleen nog golfplaten gemaakt. De fabriek is verouderd en sterk vervuilend, en voldoet niet aan de milieunormen zoals die in de Europese Unie gelden. Bovendien belemmert het industriŰle complex de toeristische ontwikkeling langs het Plafot˘-meer. Het opruimen van de fabriek zal nog een probleem worden, aangezien ook de grond sterk verontreinigd is. Voordat hieraan een toeristische bestemming kan worden gegeven zal een kostbare sanering nodig zijn.


Categorie: MilieuBank of Spocania
 Your business is ours