Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 4 januari 2012
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

De "Dierentuinwet" is versoepeld


Dankzij de Wet voor het houden van uitheemse dieren - populair de "Dierentuinwet" genoemd - is het in SpokaniŽ zo goed als onmogelijk om uitheemse dieren te fokken of te houden, of om dieren in hokken of kooien van hun natuurlijke leefomgeving te beroven.
Dit geldt niet alleen voor particulieren, maar bijvoorbeeld ook voor dierentuinen. Dit is de reden dat SpokaniŽ niet veel dierentuinen kent, en dat er in de wel bestaande dierentuinen nauwelijks interessante dieren zijn te bewonderen.
Alleen voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden is het houden van bijvoorbeeld grote zoogdieren als leeuwen, tijgers of ijsberen toegestaan. Dierentuinen hebben officieel dan ook geen recreatieve functie, maar niemand zal ontkennen dat in SpokaniŽ, evenals elders op de wereld, families met kinderen een dagje uit naar de dierentuin gaan.

(foto) Ministers Nuser Moffain Laterafe-Nut‚ Lemmˇ (links) en
Ravaja Cordelha de Lopez-Hara.

De strenge wetgeving is een gevolg van de ergynische opvattingen over hoe mensen met dieren - en de natuur in het algemeen - dienen om te gaan: met groot respect. De mens dient flora en fauna zo veel mogelijk in tact te laten en planten, bomen en dieren hun rust te gunnen. Binnen deze religieuze visie past het niet om beesten in hokken en kooien op te sluiten, enkel om ze te degraderen tot een object waaraan mensen zich kunnen vergapen.

Maar nu hebben minister Nuser Moffain Laterafe-Nut‚ Lemmˇ van Milieu & Natuur, en minister Ravaja Cordelha de Lopez-Hara van Landbouw, Veeteelt, Bosbouw en Visserij, de strenge wet aangepast, zodat het houden en fokken van uitheemse dieren aan minder restricties onderhevig is. In theorie zouden dierentuinen dus nu meer diersoorten kunnen gaan huisvesten zonder dat daar een wetenschappelijke of educatieve functie tegenover staat. Kortom: in SpokaniŽ zouden nu "gewone" dierentuinen geŽxploiteerd kunnen worden. De nieuwe wetgeving neemt dus afstand van de egynische principes en is meer conform de westerse opvattingen hoe met dieren om te gaan. Maar dat de bestaande dierentuinen zich nu potseling gaan volproppen met allerhande exotische beesten, of dat er nu ineens overal nieuwe dierentuinen als paddenstoelen uit de grond rijzen, lijkt geen reŽle optie.

"De versoepelde wetgeving is niet bedoeld om de exploitatie van dieren in een recreatieve setting te faciliteren," zo legt minister Ravaja Cordelha de Lopez uit, "maar eerder om ook ons land mee te laten spelen in internationale projecten en initiatieven die gericht zijn op het behoud van met uitsterven bedreigde diersoorten."

Haar collega, minister Nuser Moffain Laterafe, voegt er desgevraagd aan toe: "Stel dat er een koningspinguÔn of een bruinvis op een Spokanische kust aanspoelt. Met de oude wetgeving was het niet of nauwelijks mogelijk geweest om zo'n dier op te vangen of medisch te verzorgen. Nu hebben we een flexibele wet gekregen die een pragmatische omgang met uitheemse dieren niet in de weg staat."

Wanneer dient de eerste koningspinguÔn zich aan? Ze hoeven niet per definitie via Nieuw-Zeeland hun weg naar de Zuidpool te zoeken...


Categorie: Politiek


Ef ludi ˇkatle-Űtlazrer lef parasetamŰl fara stala

De effectieve pijnstiller op basis van paracetamol
Het traditionele mineraalwater
voor de moderne tafel


¬KE - NYN
Supermarkets
Always open from 8 a.m. until 9 p.m.
Always in your neighbourhood
Always inexpensive