Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 17 oktober 2012
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Mijnramp in Tulˇnn:
zeker 7 doden


Op dinsdag 16 oktober om ongeveer 9.20 uur heeft zich een explosie voorgedaan in een van de mijngangen van de Moens-mijn bij Tulˇnn (district PlefŰ), op ruim 400 m diepte. Na de explosie brak brand uit waarbij de nooddeuren zich hebben gesloten, zodat de brand zich niet verder kon verspreiden. Een aantal mijnwerkers is hierdoor ingesloten en zo goed als zeker bij de explosie en/of de erop volgende brand opgekomen. Men vreest dat er 7 slachtoffers zijn, wellicht zijn het er meer.

Justa Sinto-Vildul-Nester, woordvoerster van het kolenmijnbedrijf, vertelt dat de veiligheidsvoorzieningen geheel volgens de strenge wetgeving zijn uitgevoerd, en dat het aantal slachtoffers daardoor beperkt is gebleven. De oorzaak van de explosie zal onderzocht worden door de Landelijke Mijn- en Groeveraad (de officiŽle inspectiedienst voor de mijnen).

Burgemeester Bryget Elbaros-JobŰffe was omstreeks 10.00 uur ter plaatse, samen met politiefunctionarissen en een roomskatholieke geestelijke. Familie en relaties van de ingesloten mijnwerkers zijn door het bedrijf opgevangen en krijgen slachtofferhulp. De burgemeester verklaart: "Dit is een verschrikkelijke gebeurtenis binnen onze gemeente. Wij hebben vier grote mijnbedrijven in onze gemeente, en het enige ongeluk dat ooit eerder heeft plaatsgevonden, was in 1924, waarbij 13 doden waren te betreuren. Heel Tulˇnn, inclusief de gemeente, leeft in alle emoties mee met de slachtoffers en nabestaanden. We zullen er alles aan doen om de oorzaak te achterhalen, een herhaling te voorkůmen en om de nabestaanden op alle mogelijke manieren bij te staan."

De Moens-kolenmijn bij Tulˇnn (foto uit 2003).

Categorie: Rampen

AMAGENE

De progressieve landelijke kwaliteitskrant. Elke dag een Engelstalig nieuwsoverzicht.


AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE

POiNT is een Spokanische provider voor iedereen, maar de provider die cultuur en kunst een warm hart toedraagt.
Wij hebben speciale tarieven voor de publicatie van cultuur- en kunstsites!
www.point.sp