Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 23 mei 2013
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Trajectcontrole is een feit


Een nieuw bord moet weggebruikers attenderen op een nieuw fenomeen: "Vanaf hier trajectcontrole tot aan uitrit 87a".

Ook in SpokaniŽ zal de zogenaamde trajectcontrole ingevoerd worden. Om te beginnen op de autosnelweg M8 op Liftka tussen de afritten 83 en 87a. Op dit deel van de weg geldt vanwege de hellingen, bochten en tunnels een maximumsnelheid van 100 km/u, maar deze wordt massaal genegeerd.

Het Ministerie van Verkeer meent dat trajectcontrole de efficiŽnte methode is om automobilisten zo ver te krijgen dat zij zich aan de maximumsnelheid zullen houden. Na ItaliŽ, Groot-BrittanniŽ, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Zwitserland, BelgiŽ en Frankrijk kent nu ook SpokaniŽ dit nieuwe systeem. Er was nog geen officieel woord voor, dus hebben ambtenaren de term rutt-kanas-viteöo-cŰntrolos ("weggedeelte-snelheids-controle") bedacht. Uiteraard wil niemand zo'n woord in zijn mond nemen, dus heeft de Commissie voor Lexicologie bedacht dat dit officieel verkort kan worden tot rukavicŰ. En nu het woord er is, kan de techniek ook doorgevoerd worden.

"Trajectcontrole lijkt een effectieve manier om het aantal snelheidsovertredingen te verminderen ťn om de overtreders adequaat aan te kunnen pakken", zo legt Pof‚ Seeteffe, verkeersdeskundige bij het Ministerie van Verkeer, uit. "Het heeft enkele jaren geduurd voordat het ministerie daadwerkelijk de trajectcontrole kon invoeren, want er waren juridische en technische problemen. Juridisch lag het moeilijk omdat bij de trajectcontrole alle voorbijkomende auto's via hun kenteken in een databestand worden opgenomen en dat zou in strijd met de privacy-wetgeving kunnen zijn. En technisch was het probleem dat kentekenherkenning in SpokaniŽ lastig is omdat veel auto's vieze, geroeste, verbleekte of verbogen kentekenplaten hebben, zodat de detectie ervan niet altijd betrouwbaar is."

Mevrouw Seeteffe legt verder uit dat het Insituut voor Digitale Technologie te Ies een geavanceerd systeem heeft ontwikkeld om ook moeilijk leesbare kentekenplaten goed te kunnen ontcijferen. Hierbij wordt niet alleen het kenteken achterop de auto, maar ook voorop, met een digitale camera vastgelegd. Bij onduidelijke kentekens kan een combinatie van voor-en achterkant toch nog tot een betrouwbare identificatie leiden.

Mochten kentekens ondanks alles onleesbaar blijven, dan zal de politie extra alert optreden om auto's aan de kant te zetten, zo waarschuwt minister Cale L‚gte-Joh‚naler van Verkeer. Overigens hebben buitenlanders niets te vrezen als ze te hard rijden, want de trajectcontrole weet (nog) niet goed raad met buitenlandse kentekens, en bovendien ontbreken de middelen om buitenlanders een boete op te leggen. "Maar wij werken wel aan een systeem om ook buitenlandse kentekens vast te kunnen leggen, zodat wij deze auto's bij het verlaten van het land alsnog een boete kunnen opleggen", zo waarschuwt de minister. In de praktijk betekent dat een extra controle in de veerhaven van Husta, want dat is de enige plek waar buitenlandse (feitelijk alleen Europese) auto's SpokaniŽ in en uit kunnen.


Categorie: Transport


Tank bij

De beste kwaliteit
benzine en diesel
voor de laagste prijs


Tenke-gŰrse luft

Ef guld‚ menah furt
bensynn ur ‚s diesel
fes ninker oras smurfPROBLEMEN MET UW EIGEN IDENTITEIT?
 
HEBBEN ANDEREN PROBLEMEN MET UW INDIVIDUALITEIT?
 
BRENG UW PSYCHE OP ORDE MET ONZE TRAININGEN EN CURSUSSEN!
 
MENTAL HEALTH ENHANCEMENT
 
Get your opportunity!

Mental Health Enhancement is een erkend instituut dat trainingen geeft om uw aberraties te leren elimineren en om andermans deviaties te leren beheersen.