Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van vrijdag 20 maart 2020
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Coronavirus ook in SpokaniŽ


Donderdag 19 maart waren er in SpokaniŽ officieel 112 coronapatiŽnten in het ziekenhuis opgenomen. Een week eerder waren het er nog 34. Er liggen 5 mensen op de intensive care, en inmiddels is ťťn persoon overleden - een 81-jarige man in Hoggebim die al ernstig ziek was.

De eerste 51 gevallen betrof SpokaniŽrs die uit het buitenland terugkeerden naar hun land. Het ging om ťťn persoon uit China, en de rest voornamelijk uit ItaliŽ, Oostenrijk en Frankrijk. Alle latere gevallen zijn niet goed traceerbaar, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (SIZ; Stat-instituöa furt ZampŰr-helten) gaat ervan uit dat zij besmet zijn door de eerste 51 personen.

De overheid ziet nog geen reden om strenge maatregelen te treffen, behalve dat er een inreisverbod geldt voor iedereen die niet in SpokaniŽ woonachtig is. Ingezetenen van het land mogen terugkeren vanuit het buitenland, mits ze zich aan de grens laten controleren. Iedereen bij wie de besmetting wordt geconstateerd, gaat in quarantaine: afhankelijk van de ernst van de ziekteverschijnselen, hetzij in een ziekenhuis hetzij op andere locaties die voor dit doel zijn ingericht. Men hoopt op die manier de verdere verspreiding tegen te gaan, maar dan moeten er geen onopgemerkte coronagevallen rondlopen.

Minister Yseng Heegg-LŰnn van Gezondheid doet een sterk beroep op de SpokaniŽrs om anderhalve meter afstand te bewaren en om drukke cafťs, restaurants en andere gelegenheden te mijden. Enkele Volksvertegenwoordigers hebben kritiek op dit halfslachtige beleid, omdat de mensen die in een drukbevolkt cafť zitten, kennelijk niet bereid zijn om het advies op te volgen, en als iedereen het advies wel zou opvolgen, waren er geen drukke cafťs, dus kun je ze ook niet mijden.

Het SIZ deelt mee dat er nog voldoende mondkapjes zijn, er nog geen gebrek aan medische apparatuur is, de ziekenhuiscapaciteit nog voldoende is en tot nu toe alle verdachte gevallen nog getest kunnen worden.

Vanwege het inreisverbod - en ook vanwege het inreisverbod in andere landen - varen de veerboten naar Europa nog incidenteel (voornamelijk om goederen te vervoeren) en ligt het vliegverkeer vrijwel geheel stil. Alleen vanaf Trymt wordt nog naar het buitenland gevlogen, de andere vliegvelden zijn voor buitenlandse vluchten gesloten. Naar de Verenigde Staten kan in het geheel niet meer gevlogen worden, sinds Trump een algeheel inreisverbod voor alle Europese landen heeft ingesteld.

Niet hamsteren

Vooralsnog is er geen sprake van hamsteren - de schappen in de supermarkten zijn overal nog goed gevuld. Minister Yseng Heegg doet een beroep op de SpokaniŽrs om niet te gaan hamsteren en waarschuwt dat de regering met strenge maatregelen zal komen als de burgers zich niet aan de adviezen houden. "Nu volstaan adviezen nog; als dat niet werkt komen er harde regels en strenge handhaving", zo waarschuwde hij.

PŰlfer Clofiy-Ma'itte, een prominent partijlid van de conservatieve CSP die altijd het Spokanische isolationisme vurig heeft verdedigd en de samenwerking met de EU zo veel mogelijk wil beperken, heeft de coronacrisis aangegrepen om het nut van isolationisme nog eens te onderstrepen. "Hoe minder wij naar het buitenland reizen en hoe minder buitenlanders naar ons land reizen, hoe minder we het slachtoffer worden van dit destructieve virus", zo verkondigde hij in het tv-programma …gt ur BlŰfos ("Zonsopkomst en -ondergang" - de Spokanische variant van DWDD). Kryna Njeboper-ZŻps, een kritisch lid van de sociaal-democratische SAP en voorstander van hechte samenwerking met de EU, vindt een dergelijke politisering van een wereldwijde ramp "uiterst ongepast".

Minister Yseng Heegg heeft aangekondigd om vanaf 22 maart elke dag om 18.00 voor de radio en tv een update van de situatie te geven. De update is ook te vinden op de speciaal in het leven geroepen website www.corona.sp.


Categorie: Rampen

AMAGENE

The progressive national quality newspaper. With a daily English news service


Ef progreseff öarcess rŻsaly quiyrda lef eft riyfain toftos enelantiy kletertiyn-kafkrosos.


AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENEEf ludi ˇkatle-Űtlazrer lef parasetamŰl fara stala

De effectieve pijnstiller op basis van paracetamolVLON‘C: sterk in
medische apparatuur