Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van zaterdag 28 maart 2020
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Corona: update


Op donderdag 19 maart waren er 112 ziekenhuisopnames geregistreerd en was er ťťn dode te betreuren. Op vrijdagavond 27 maart zijn er 52 nieuwe coronagevallen bijgekomen, wat het aantal ziekenhuisopnames op 164 brengt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (SIZ; Stat-instituöa furt ZampŰr-helten) deelt mee dat er nog twee personen zijn overleden: een 67-jarige man in ürtazo en een 71-jarige vrouw in Tejho-Klea. Volgens Xaja Rifo Ef Jak‚m, epidemioloog van het SIZ, kan het geen toeval zijn dat de drie personen die nu zijn overleden, alle drie uit de regio rond Hoggebim afkomstig zijn. "Het lijkt erop dat in het district Jelafo een specifieke besmettingshaard aanwezig is. We zullen dit gaan analyseren, want wellicht moet deze regio van de rest van het land geÔsoleerd worden", zo waarschuwt zij. Intussen heeft minister Yseng Heegg-RŰnn van Gezondheid nieuwe maatregelen aangekondigd, deze gelden vooralsnog in het district Jelafo: vanaf 1 april dienen alle cafťs, restaurants en herbergen gesloten te zijn. Winkels mogen open blijven maar moeten maatregelen treffen dat een afstand van anderhalve meter tussen de klanten gegarandeerd is. Verder zijn alle bijeenkomsten en evenementen verboden.

Zodra ook buiten Jelafo besmettingsgevallen worden geregistreerd, zullen ook daar maatregelen getroffen worden. De minister hoopt erop dat burgers genoeg verantwoordelijkheidsgevoel hebben om zich niet te veel te verplaatsen.

Het hoofd van de Ergynne-kerk, reel‚ Uteer Leffef, heeft opgeroepen om alle kerkdiensten en andere religieuze bijeenkomsten en evenementen af te blazen. "Mensen kunnen genieten van de buitenlucht en de prachtige natuur, maar ze dienen wel enkele meters uit elkaar te blijven", aldus Uteer Leffef. De katholieke kerk heeft tot op heden nog geen formeel standpunt bekend gemaakt. De woordvoerder van aartsbisschop Rense JŻmer-Thys wil geen commentaar geven.


Categorie: Rampen