Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van zaterdag 4 april 2020
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Coronavirus: laatste ontwikkelingen


Vrijdag 27 maart waren er 164 geregistreerde ziekenhuisopnames, en waren er totaal 3 personen overleden. Op vrijdag 3 april waren er totaal 492 geregistreerde besmettingen, en vielen er totaal 7 doden te betreuren. Het Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (SIZ; Stat-instituöa furt ZampŰr-helten) deelt mee dat er 5 mensen in de regio rond Hoggebim en 2 mensen in Amahagge zijn overleden. Ook lijkt het aantal besmettingen zich buiten Hoggebim uit te breiden. Het gaat om twee mensen in Kw‚g (Berref), 12 mensen in de regio rond Hirdo en 4 mensen in Tsjech (Tigof).

Volgens Xaja Rifo Ef Jak‚m, epidemioloog van het SIZ, is het duidelijk dat de ziektegevallen zich niet meer beperken tot ťťn regio, maar dat het hele land nu risico loopt. Minister Yseng Heegg-RŰnn van Gezondheid heeft aangekondigd dat de maatregelen die vanaf 1 april alleen in het district Jelafo golden, nu voor het hele land van kracht zijn: vanaf 7 april dienen alle cafťs, restaurants en herbergen gesloten te zijn. Winkels mogen open blijven maar moeten maatregelen treffen dat een afstand van anderhalve meter tussen de klanten gegarandeerd is. Verder zijn alle bijeenkomsten en evenementen verboden.

 
Xaja Rifo Ef Jak‚m

De minister zegt te hopen dat de SpokaniŽrs genoeg verantwoordelijkheidsgevoel hebben om de regels te respecteren. "Ze hebben niet alleen anderen ermee als ze de regels aan hun laars lappen, maar vooral ook zichzelf en hun familie", aldus de minister. Op een vraag uit de Volksvertegenwoordiging waarom de maatregel ook in districten en op eilanden is ingevoerd waar nog geen ziektegevallen zijn geconstateerd, antwoordt de minister dat het om solidariteit gaat: het hele land loopt risico dus moet het hele land op identieke wijze behandeld worden. Bovendien bestaat het gevaar dat mensen uit gebieden waar restricties gelden deze gebieden zullen verlaten om elders van de "vrijheid" te genieten. Zo verspreidt het virus zich nog veel sneller. "Dus blijf zo veel mogelijk thuis, mijd anderen als je buiten bent en houd altijd afstand", zo drukt de minister ons op het hart. Vooralsnog lijken er nog geen capaciteitsproblemen in de gezondheidszorg te bestaan. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van viruspatiŽnten nog goed aan en er is nog geen gebrek aan middelen als mondkapjes, handschoenen of medische apparatuur. Wel moeten er maatregelen genomen worden om het testen uit te kunnen breiden. SpokaniŽ maakt zelf geen test-kits, maar moet ze uit Zuid-Korea halen. Deze afhankelijkheid van het buitenland is lastig te accepteren voor de aanhangers van het isolationisme.


Categorie: RampenYour Daily News