Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van zaterdag 16 mei 2020
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Dierenwelzijn kan beter


Hoewel uitgebreide wet- en regelgeving moet garanderen dat Spokanische veehouders hun koeien en varkens een "dierwaardig bestaan" gunnen, is er in de praktijk van alles - en heel veel - mis. De Keuringsdienst voor Vee, Vis en Vlees (OeFGN: Oepiyre-harbos furt Fa'i, Gˇtliy een NejŰ), die onder meer verantwoordelijk is voor het dierenwelzijn bij de veehouderij en de handhaving in de vlees- en visverwerkende industrie, mist de mankracht en de financiŽle middelen om adequaat te kunnen inspecteren en handhaven. Dit probleem is vooral ontstaan vanaf 2014 toen de neoliberale regeringen vanaf die tijd steeds meer gingen bezuinigen op de financiŽn die een goede werking van diverse instanties mogelijk moesten maken.

Leta Řpjader, volksvertegenwoordiger van Mes‚er (de Groenen) heeft er nu bij minister Qulann ZŰmpsy-Lajto van Landbouw en Veeteelt op aangedrongen om dierenwelzijn op de politieke agenda te zetten en om de OeFGN veel daadkrachtiger te maken. "De agrarische lobby die minder regelgeving wil, wat ten koste gaat van dierenwelzijn en volksgezondheid, moet ingedamd worden. De minister moet stevig in zijn schoenen staan en zich niet laten omkopen of chanteren door een lobby die alleen focust op de financiŽle belangen van de boeren", aldus Leta Řpjader.
De faculteit Agricultuur van de Universiteit van Milbo heeft in april jongstleden een rapport gepubliceerd waarin de bedoelde misstanden kritisch aan de kaak worden gesteld. De veehouderij op Berref scoort opvallend veel slechter dan die op Liftka en Brˇr. De misstanden in de slachthuizen op Lomky en Liftka zijn substantieel ernstiger dan die op West-Berref en Liftka. Deze bevindingen zijn bijzonder, omdat het rapport een link durft te leggen tussen het rooms-katholieke deel van het land (waar het dus slechter is) en het ergynische deel (waar minder misstanden te rapporteren zijn).

Hoewel dergelijke relaties met religie in SpokaniŽ taboe zijn, valt niet te ontkennen dat de Ergynne veel waarde hecht aan dierenwelzijn en er ook ergynische slachthuizen bestaan waar de dieren onder minder gruwelijke omstandigheden aan hun einde komen, en in ieder geval door een geestelijke worden "begeleid".
Mevrouw Řpjader, die het rapport in de volksvertegenwoordiging aanhaalde, pleit dan ook voor een grotere betrokkenheid van de religieuze organisaties bij het oplossing van de problematiek. Minister Qulann ZŰmpsy heeft beloofd dat hij het rapport zal bestuderen en zal bekijken hoe de OeFGN slagvaardiger kan worden.

Corona en slachthuizen

Ondanks de misstanden als het om dierenwelzijn gaat, lijken de arbeidsomstandigheden in de Spokanische slachthuizen redelijk in orde. De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, lijken adequaat, waarbij aangetekend moet worden dat er in Spokanische slachthuizen geen buitenlanders werken die slecht gehuisvest zijn of met busjes naar hun werk worden gebracht - omstandigheden die bijvoorbeeld in Amerika of Europa ervoor zorgen dat mensen die in slachthuizen werken extra blootgesteld worden aan besmetting, met als gevolg dat de slachthuizen dicht moeten, er een tekort aan vlees en vleesproducten dreigt, en de boeren met hun slachtvee blijven zitten.

Categorie: Gezondheid 
¬KE - NYN
Supermarkets

Always open from 8 a.m. until 9 p.m.
Always in your neighbourhood
Always inexpensive
 

We deliver to
your doorstep!
www.akenyn.spBank of Spocania
 Your business is oursEf ludi ˇkatle-Űtlazrer lef parasetamŰl fara stala

De effectieve pijnstiller op basis van paracetamol