Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van vrijdag 8 mei 2020
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Corona: ziekenhuisopnames in het hele land


Op dit moment zijn 8905 personen met het coronavirus in het ziekenhuis opgenomen (Op 30 april waren het er nog 4953), er liggen 306 mensen op de intensive care (30 april: 192) en er zijn 98 mensen overleden (30 april: 59).

Hoeveel mensen er besmet rondlopen zonder dat ze het in de gaten hebben, is niet bekend, want alleen mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen, worden getest. Xaja Rifo Ef Jak‚m, epidemioloog van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (SIZ; Stat-instituöa furt ZampŰr-helten) heeft verklaard dat er "binnenkort" voldoende testmateriaal beschikbaar zal zijn om ook buiten de ziekenhuisopnames te gaan testen. "We hopen dan een beter beeld te krijgen van de verspreiding van het virus. Maar hoe en hoeveel we gaan testen, moet nog bepaald worden", aldus Xaja Rifo Ef Jak‚m.
Inmiddels zijn er in het hele land mensen overleden, behalve op Lomky en Garos, en in de districten Ben en PlefŰ. Ziekenhuisopnames zijn er in alle districten, ook op Garos liggen 2 personen in het ziekenhuis.

Voor het mkb en zzpíers die vanwege de crisis geen of nauwelijks inkomen hebben, heeft de overheid een aantal regelingen ingevoerd, om de financiŽle problemen te verminderen. Zo is het gemakkelijk om uitstel van betaling van belastingen te krijgen, kunnen overbruggingsleningen en toeslagen worden aangevraagd om enkele maanden zonder inkomen te compenseren. Voor de middenstand is er een regeling dat de huur voor winkelpanden voorlopig opgeschort mag worden en dat de verhuurders de huur niet mogen opzeggen als er niet betaald wordt. In hoeverre de overheid de verhuurders gaat compenseren voor gederfde huur, is nog niet duidelijk.

Olm Keeche-–iyzze, minister van Sociale Zaken, Werk en Jeugd wil graag geld vrijmaken om alle noodmaatregelen te kunnen betalen, en hij heeft een beroep gedaan op zijn collega Moffain Crymp‚f Hueste-Hal‚f ur Steen van Defensie om een deel van het defensiebudget over te hevelen naar Sociale Zaken, omdat "we meer geld nodig hebben om een bestaande crisis het hoofd te bieden dan om een hypothetische inval van een vijandige mogendheid af te slaan", aldus Olm Keeche. Het ziet ernaar uit dat de minister van Defensie niet wil ingaan op dit verzoek, waarbij dus de traditionele kloof tussen de neoliberale LiZa (de partij van de minister van Defensie) en de sociaal-democratische DeF (de partij van de minister van Sociale Zaken) weer duidelijk zichtbaar is. Bij zo'n "ministerieel conflict" is het altijd de minister-president die moet bemiddelen - helaas is ook hij een LiZa-lid. Maar er is altijd nog een Volksvertegenwoordiging die invloed op een rechtvaardig beleid kan uitoefenen, zonder te hoeven vervallen in partijdogma's.


Categorie: Rampen