Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van dinsdag 11 augustus 2020
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Cv‚rf-prijs voor KrŰl Roguta-Jansen


De 29-jarige KrŰl Roguta-Jansen heeft de prestigieuze Cv‚rf-prijs in de wacht gesleept voor haar debuutroman Frestiy sˇt (Gerimpelde zijde; zijde in de betekenis van glanzend textiel).

Het was de auteur Jenva Cv‚rf die in haar testament had laten vastleggen dat er na haar dood een jaarlijkse prijs aan een veelbelovende auteur toegekend zou moeten worden die een debuutroman had gepubliceerd. Toen zij in 1966 stierf, was de prijs van 4.000 herco een aanzienlijk bedrag (te vergelijken met 40.000 herco nu). Er is na haar dood direct al ruzie ontstaan wie de prijs zou moeten uitreiken. Door bemiddeling van een notaris is er toen besloten dat de prijs door het grote uitgeversconcern Vliyteram zou worden uitgereikt. In de jaren erna is er regelmatig onenigheid ontstaan over de keuze van de auteur die voor de prijs in aanmerking moest komen. Het is begrijpelijk dat Vliyteram graag ziet dat er een auteur uit hun eigen stal wordt uitverkoren, maar helaas, dikwijls was het iemand die bij een concurrerende uitgever de succesvolle roman liet verschijnen.

In januari dit jaar, toen de jaarlijkse discussie over de prijsuitreiking weer oplaaide, heeft Vliyteram op de valreep te kennen gegeven zich niet meer met de prijsuitreiking te willen bemoeien. Intussen was al bekend dat KrŰl Roguta de gelukkige zou zijn. Het heeft tot halverwege juni geduurd totdat de Spokanische Literatuurstichting (Spooksoliy Literaturiy Feslosos; SLF) bereid werd gevonden om de prijsuitreiking te regelen. En nu was het dus eindelijk zo ver: afgelopen zaterdag mocht KrŰl Roguta het karige bedrag in ontvangst nemen. Haar boek Frestiy sˇt verschijnt bij uitgeverij Ef Bax, de grote concurrent van Vliyteram als het om goede literatuur gaat.

De roman wordt geprezen vanwege het vernieuwende en heldere taalgebruik, "zonder te vervallen in een kleutertaaltje", zo staat er in het rapport. Ook het onderwerp wordt verfrissend en origineel genoemd. Kinderen vinden in een bos een met bloed besmeurde zijden japon - een vondst die aanleiding geeft tot een gecompliceerd detective-verhaal dat zich eerder als een liefdesroman dan als een detective laat lezen. Maar we gaan hier geen details verklappen.


Categorie: Cultuur

Your Daily News

AMAGENE

De progressieve landelijke kwaliteitskrant. Elke dag een Engelstalig nieuwsoverzicht.


AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE