Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 7 maart 2000
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Gasfabriek Milbo wordt toch gesloopt


De Gemeenteraad in Milbo (hoofdstad van district Litii, eiland Brˇr) heeft er vijf jaar over geruzied, maar nu is de kogel dan eindelijk door de kerk: de oude gasfabriek wordt nog dit jaar gesloopt.

In 1904 kreeg Milbo stadsgas. Aan de oostkant van de stad werd een gasfabriek gebouwd en de steenkool was afkomstig uit de mijnen bij Prus. Er werd een speciale spoorlijn naar de fabriek aangelegd, omdat de spoorwegmaatschappij die de bestaande lijn tussen Prus en Milbo exploiteerde alleen personenvervoer toestond.
In 1955 werd een nieuwe fabriek geopend, die niet alleen het gas maar ook de elektriciteit voor Milbo en omstreken leverde. Deze fabriek is tot op heden in bedrijf, maar is geheel verouderd en voldoet niet meer aan de moderne milieu-eisen die SpokaniŽ onder druk van de Europese Unie moet stellen. In 1994 had de gemeente nog serieuze plannen om alweer een nieuwe fabriek te bouwen, maar omdat stadsgas "ouderwets" werd gevonden en elektriciteit veel goedkoper en schoner uit waterkracht kan worden gewonnen, zijn de bouwplannen afgeblazen en kon er over sloop van de oude fabriek worden gepraat.

Nu de waterkrachtcentrale bij het Fentiy-meer zo'n grote capaciteit heeft gekregen dat ook Milbo van stroom kan worden voorzien, kan de oude gasfabriek gesloopt worden. Dit betekent wel dat de stad vanaf dat moment geen gasvoorziening meer heeft, want in SpokaniŽ is nauwelijks aardgas voorhanden.
De inwoners van Milbo zullen daarom vanaf de tweede helft van dit jaar moeten overstappen op elektrisch koken, en dikwijls ook op elektrische verwarming (voor zover men geen oliestook heeft). De gemeente heeft de inwoners echter een subsidieregeling in het vooruitzicht gesteld, waarmee de overschakeling van gas op elektriciteit een niet al te grote financiŽle aderlating voor de veelal weinig welgestelde stedelingen hoeft te zijn.
De sluiting van de gasfabriek zal enkele honderden arbeidsplaatsen kosten, maar de gemeente is van plan om nieuwe industrie naar de stad te halen ter bevordering van de werkgelegenheid. De gemeente wil voor dit werkgelegenheidsproject dat gekoppeld is aan de sluiting van vervuilende industrie, een beroep doen op de zogenoemde SPEDE-subsidieregeling. SPEDE (spreek uit op zijn Engels "speedy") staat voor "Spocanian Environmental Development", en is een door de Europese Unie gesteund project om de verouderde en vervuilende industrie in SpokaniŽ te moderniseren. Hiervoor bestaat een subsidiepotje, waaruit ook de gemeente Milbo hoopt te kunnen eten.


Categorie: MilieuBank of Spocania
 Your business is ours