Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 23 juni 2000
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Midzomerviering: weinig zon en weinig rellen


In heel SpokaniŽ is op 21 juni Midzomer gevierd. De langste dag van het jaar was weliswaar niet zo warm als de dagen ervoor, maar met een temperatuur van 18 graden in het westen tot ruim 22 graden in het oosten viel het toch nog mee. En omdat het de hele dag droog bleef, werd er op talloze plaatsen uitbundig feest gevierd.
In de steden trokken de straattheaters en muzikanten als vanouds duizenden belangstellenden, en op het platteland vermaakte men zich met volksdansen en kluchten.
's Avonds, toen de schemering inviel, werden overal de vreugdevuren ontstoken en brachten velen de nacht in een gezellig samenzijn door. Zoals gebruikelijk werden barbecue en picknick overal rijkelijk besproeid met wijn en bier.

(Foto hieronder) De vele bands en groepen die overal in Minde speelden, brachten duizenden mensen op de been. Alle terrassen waren tot de laatste stoel bezet, maar veel kroegbazen klaagden later dat er relatief weinig consumpties besteld werden. 's Avonds was er een schitterend vuurwerk op de boulevard. De gemeente wilde met dit evenement het verbod op vreugdevuren, zoals dat vrijwel overal langs de Zverosta-kust geldt, compenseren.

Hoewel vreugdevuren alleen ontstoken mogen worden op daarvoor aangewezen plaatsen, moest ook dit jaar weer de politie in actie komen om verboden vuren te doven. In een buitenwijk van Hoggebim ontstond een gevaarlijke situatie toen de vlammen tussen de huizen hoog oplaaiden. De brandweer ging hier in opdracht van de politie nogal onbehouwen te werk: de vuren werden met groot materieel geblust, en daarbij liepen tientallen jongeren een nat pak op.
Deze actie van de brandweer ontaardde in hevige rellen, waarbij velen met de brandweerlieden op de vuist gingen. Zeker acht brandweerlieden en een twintigtal oproerkraaiers moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen. De politie verrichtte minstens 15 arrestaties.
Ook in Tsjech kwam het tot ongeregeldheden toen dronken jongelui her en der in de stad vuurtjes wilden stoken. De politie arresteerde hier zes mensen wegens openlijke geweldpleging.
In Apente (een dorpje op de westpunt van Lomky) ging een houten schuur in vlammen op toen een plotseling opstekende storm het vreugdevuur aanwakkerde en er brandende takken door de lucht werden meegevoerd.

Maar niet alle SpokaniŽrs hebben zich overgegeven aan bacchanalen. In veel ergynische kerken werd de zonnewende ingetogen geŽerd met poŽzie, zang en gebed, dikwijls tot diep in de nacht. Bij flakkerend kaarslicht konden de gelovigen eventueel nog genieten van een geheiligd glas wijn of geroosterde lamsworstjes van ritueel geslachte dieren.


Categorie: Cultuur


VERZEKER U TEGEN DE ONGEMAKKEN VAN DE NATUUR:
BLIKSEMINSLAG
STORMSCHADE
WATEROVERLAST
De natuur kunt u niet de baas zijn, maar u kunt zich er wel op voorbereiden.

W W W . S F I N K S . S P

Sfinks insŻr‚nsos
Priyft‚-mirra 4 - 5004-Liyrotyka 

WIJ KUNNEN UW
ONGELUK NIET
 VOORSPELLEN.
WIJ KUNNEN DE
GEVOLGEN WEL IN
GOEDE BANEN LEIDEN.

PREDICT
De verzekeringsmaatschappij
waar u zich zeker voelt.