Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 16 februari 2001
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

"Millenniumcheck": paniek of geruststelling


De "millenniumcheck" zoals minister Merlen Ebezzer (Gezondheid) heeft bedacht, lijkt een averechtste uitwerking te hebben. Wat is er aan de hand?

In oktober afgelopen jaar stelde de minister van Gezondheid voor om alle SpokaniŽrs die ouder zijn dan 50 jaar de mogelijkheid te geven een gratis medische controle te ondergaan, waarbij de algehele gezondheidstoestand van de persoon in kaart wordt gebracht. Deze actie is op 1 januari 2001 van start gegaan.
De minister meende dat met deze actie allerlei ziektes en kwalen tijdig opgespoord zouden kunnen worden zodat de kans op genezing zou worden vergroot. Bovendien zouden de 50-plussers gerustgesteld kunnen worden als ze volkomen gezond bleken te zijn. De actie is op 1 januari van start gegaan en tot 15 februari hebben al meer dan 130.000 mensen zich laten keuren.
De actie is qua aantal een succes, maar qua uitwerking beslist niet: velen vertrouwen het niet als de artsen niets ernstigs vinden - en al er wŤl iets gevonden wordt, stellen velen het niet op prijs om dit te vernemen.

Minister Merlen Ebezzer van Gezondheid op werkbezoek bij de Verenigde Staalfabrieken in Mollefin (oktober 1998)

De minister had gehoopt dat het voor alle onderzochte 50-plussers een geruststelling zou zijn als zij de uitslag van het medische onderzoek zouden vernemen. Ruim 60% van de onderzochte SpokaniŽrs geeft aan helemaal niet gerustgesteld te zijn, en een kleine 10% erkent zelfs geheel ongerust geworden te zijn.
De minister overweegt nu om de actie voortijdig stop te zetten, tenzij de resultaten van het onderzoek op een andere wijze bekend gemaakt worden. Wellicht moeten de onderzochte 50-plussers op een minder directe manier met bepaalde uitslagen geconfronteerd worden. "We kunnen constateren dat niet alle onderzoekende artsen even tactisch omgaan met de kennis die zij bij het onderzoek opdoen," concludeerde de minister. Hij vervolgde: "Als de onderzochte personen een ernstige ziekte blijken te hebben, of als er anderszins iets ontdekt wordt dat bij de persoon tot schrik of grote ongerustheid kan leiden, zouden de medici zulke zaken niet recht toe recht aan moeten onthullen, maar grote zorgvuldigheid moeten betrachten. Zoals de actie nu verloopt mag deze niet gecontinueerd worden."


Categorie: Gezondheid


Ef ludi ˇkatle-Űtlazrer lef parasetamŰl fara stala

De effectieve pijnstiller op basis van paracetamol
Bank of Spocania
 Your business is oursGRESS R¬GE SENER
YNTS NA D¬NTA XL EF YNT-P¬STA LEF
SERVISIY FURT GERT …KIG