Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 28 april 2005
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Kabinetscrisis


De zich al jaren voortslepende discussie of SpokaniŽ nu wel of niet aansluiting moet zoeken bij de Europese Unie, en zo ja, in welke vorm, is vorige maand ontaard in een werkelijk politiek drama.
Voor het eerst is het onoverbrugbare meningsverschil dat er bij de ministers over dit onderwerp leeft, officieel naar buiten gekomen, en is duidelijk gebleken dat de eensgezindheid die er in het kabinet leek te bestaan, altijd een wassen neus was.

De ministers Vikter Hajde-Warˇ (buitenlandse zaken) en Lerdu Alorje-Palynne (economie) hebben zich openlijk een voorstander verklaard voor aansluiting bij de EU, en dan nog het liefst als volwaardig lid.
De ministers Cales Helfer-¬mo (justitie), Feelix LaŁnes-Lajjeve (defensie) en Moffain B‚ldriy-Rifo Ef Ses (financiŽn) zijn absoluut tegen elke toenadering en wensen zo min mogelijk aan het isolationistische principe te tornen. Ten slotte wil mevrouw Joveeny Mep‚r (min. van toerisme en recreatie) slechts een beperkte samenwerking.

Minister-president J‚nes Omeriy-Mip Seert zag geen mogelijkheden om zijn collega's op ťťn beleidslijn te krijgen en heeft daarom besloten om bij de koning ontslag voor het gehele kabinet aan te bieden. Dit voorstel is op 29 maart 2005 door de Volksvertegenwoordiging goedgekeurd. De dag erna heeft de minister-president de koning verzocht om het kabinet te ontbinden en om alle ministers eervol ontslag te verlenen. Op 5 april heeft de koning aan dit verzoek voldaan, en op 22 april is het kabinet ontbonden. Het zal tot 9 juli zijn werkzaamheden demissionair voortzetten. Nieuwe verkiezingen zullen dan bepalen hoe het nieuwe kabinet eruit komt te zien. Let wel: het gaat hier om de verkiezing van nieuwe ministers; de volksvertegenwoordiging blijft zoals deze is.

J‚nes Omeriy-Mip Seert heeft reeds laten doorschemeren dat hij een nieuwe termijn als minister-president niet ambieert, en het liefst op geen enkele wijze nog aan een nieuw kabinet wenst deel te nemen. In een interview met het ochtendblad Amagene zei hij: "Mijn taak als minister-president zit erop, en ook als gewoon minister zie ik geen mogelijkheden om me te ontplooien. Ik heb mijn best gedaan om alles te doen wat ik voor dit land het beste acht. Ik denk niet dat het op dit moment mijn taak is om collega's die qua mening te zeer uit elkaar zijn gegroeid, weer op ťťn spoor te brengen."

Uiteraard wordt er in de media druk gespeculeerd wie de nieuwe minister-president zou kunnen worden. Het gerucht doet de ronde dat Huva Names-SolŰs, momenteel de succesvolle burgemeester van Asjetto, een serieuze kandidaat is. De bekende politieke commentator Kroniy Lecc-Yne van het dagblad Kleter Hirdoegg verwoordde het als volgt: "Het zou een ramp voor Asjetto zijn, als deze stad zijn ambitieuze burgemeester zou kwijtraken, en wellicht is het een nog grotere ramp voor het land als zij omhooggewerkt wordt als minister-president. Zij zit momenteel als een spin in haar lokale en regionale web, en weet daar het beste uit te halen. Maar op landelijk politiek niveau lijkt het er eerder op dat zij als een mug verstrikt raakt in het spinnenweb van anderen. Dat gunnen we Asjetto niet, dat gunnen we het hele land niet."


Categorie: Politiek


VERZEKER U TEGEN DE ONGEMAKKEN VAN DE NATUUR:
BLIKSEMINSLAG
STORMSCHADE
WATEROVERLAST
De natuur kunt u niet de baas zijn, maar u kunt zich er wel op voorbereiden.

W W W . S F I N K S . S P

Sfinks insŻr‚nsos
Priyft‚-mirra 4 - 5004-LiyrotykaHet dagblad voor
de serieuze lezer