Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 2 april 2012
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Economieprofessor woedend op Nederlandse botheid


Professor Mavy Cruss-Molliy
Mevrouw Mavy Cruss-Molliy, professor aan de Economische Faculteit van de Nieuwe Universiteit in Ies, is razend op de manier waarop zij zich bejegend voelt door het hoofd van het International Institute of Social Studies (ISS) van de Rotterdamse Erasmus Universiteit.
Samen met de minister van FinanciŽn, Z‚fte Bulger-üriymme, zou zij afgelopen zondag een lezing op het ISS verzorgen. Deze was ook op de website van het ISS aangekondigd, maar op de valreep heeft de rector van dit instituut, Leo de Haan, deze aankondiging eigenhandig van de website gehaald, zodat de bezoeker aan de site geconfronteerd werd met een leeg blad.

Mevrouw Mavy Cruss maakte deel uit van een Spokanische delegatie, waaronder onder anderen de ministers van FinanciŽn en van Handel en Internationale Samenwerking. De delegatie heeft ook een onderhoud gehad met hun Nederlandse collega's en ambtsgenoten, en in het verlengde hiervan was de lezing op het ISS gepland. Hieraan is behoorlijk veel aandacht geschonken, vooral in een artikel in het economentijdschrift ESB van de hand van de bekende Nederlandse econoom Peter van Bergeijk (zie www.esbonline.nl, nr. 4632, "Fes tof Mark Rutte", of esb.nu/esb/20011000/column-fes-tof-mark-rutte).

"Ik vond dit bezoek aan Nederland een goede gelegenheid om de toch al broze relatie tussen beide landen wat te verstevigen", legt Mavy Cruss uit. "Sinds de Nederlandse overheid onder het mom van 'bezuinigen' de ene rampzalige beslissing na de andere neemt, en daarom zowat alle diplomatieke, culturele en wetenschappelijke banden met SpokaniŽ zijn doorgesneden, leek me het goed om op het ISS nog te kunnen bewijzen dat wij als land nog steeds op de kaart staan, al doen we niet mee in de EU."

De econome legt uit dat de sluiting van de Nederlandse ambassade en alle consulaten het voor het bedrijfsleven en de culturele uitwissing nůg moeilijker maakt om een poot aan de Spokanische grond te krijgen (en omgekeerd). Maar als Nederland zich met zijn xenofobe en botte anticultuurbeleid toch al zo onmogelijk maakt in het buitenland, waarom zou het ISS-bestuur er dan nog een schepje bovenop doen? "Ik denk dat wij SpokaniŽrs gewoon niet serieus genomen worden, wellicht door alle kritiek die er in onze media te lezen is met betrekking tot Nederland. Rector De Haan had er gewoon geen zin in dat wij een lezing zouden komen geven, en heeft daarom eigenmachtig de website gecensureerd. Ja, ik gebruik hier bewust het woord censuur, want anders kan ik zo'n eigengereid optreden van een arrogante bestuurder niet noemen. Wellicht speelde ook nog mee dat die lezing uitgerekend op 1 april gehouden zou worden en heeft de rector gedacht dat het hier allemaal om een grap ging. Maar ook in dat geval getuigt het van humorloze botheid om een 1 aprilgrap te verbieden."

De professor voegt er nog aan toe dat zij niet precies wist wie Erasmus was, maar dat ze zich nu in zijn werk en opvattingen heeft verdiept, en dat het juist deze briljante geest was die de loftrompet stak over zaken als satire en grappen. "Humor en satire zijn de krenten in de kleffe zouteloze bureaucratische brij", zo omschrijft Mavy Cruss het. "Ik zal er bij onze Vakgroep Filosofie op aandringen dat ze wat meer aandacht aan die Erasmus besteden. Dan hebben we tenminste toch nog iets positiefs of Nederland!"


Categorie: Mensen

GRESS R¬GE SENER
YNTS NA D¬NTA XL EF YNT-P¬STA LEF
SERVISIY FURT GERT …KIG