Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 22 augustus 2012
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Hevige regen: overstromingen,
aardverschuivingen en twee doden


's Nachts en in de vroege ochtend van 22 augustus is het Ziffon-gebergte op Berref geteisterd door hevige regenval. Diverse aardverschuivingen hebben wegen geblokkeerd en vele wateren zijn buiten hun oevers getreden. Twee mensen vonden de dood bij dit natuurgeweld.

(foto) De weg van Bravone naar het dorp Lurgiyst‚ is geblokkeerd. De politie van het district Munt heeft waarschuwingsborden neergezet.

De hevige regenval in het Ziffon-gebergte heeft geleid tot diverse aardverschuivingen en overstromingen. In en om de stad Zezem trad de Ona buiten haar oevers en een groot deel van het dorp Tegto kwam blank te staan door de plotselinge stijging van de D‚m. In het natuurgebied Ef Laboros is een 55-jarige visser uit Filiapia door de watermassa's meegesleurd en in de Nibbe verdronken. Tussen Bravone, Zezem en Turee zijn vanwege overstromingen en aardverschuivingen vele wegen geblokkeerd. Diverse dorpen raakten van de buitenwereld afgesloten, zo ook Lurgiyst‚, waar een 83-jarige vrouw aan een hartstilstand is overleden omdat de ambulance het dorp niet heeft kunnen bereiken.

"Het is nog nooit eerder voorgekomen dat vanuit dit gebied de ziekenhuizen in zowel Turee, Zezem als Hier geen van alle te bereiken zijn", zo verklaart Moffain Briynki, politiecommandant in Hier. "Het wegennet is dun, en er hoeven maar enkele wegen geblokkeerd te zijn, of hele dorpen zijn onbereikbaar. Daarom pleit ik er al langer voor dat politie en hulpdiensten in zulke eenzame gebieden ook helikopters kunnen inzetten. Maar de politiek in Hirdo is kennelijk nog niet van die noodzaak doordrongen."

Ook ‘rs MŰns-Loper, Hoofd van het district Munt, betreurt de twee slachtoffers. Hij is van mening dat de karakterverandering van het weer het noodzakelijk maakt om ook de infrastructuur te verbeteren. "Vroeger hadden we koude winters met sneeuw en warme droge zomers. Nu zijn winters en zomers ongeveer even zacht, maar met extreme droogte, afgewisseld met extreme buien. Dat werkt de erosie van dit berggebied in de hand. Daar moeten we met technische middelen op inspelen. Overstromingen en aardverschuivingen mogen geen voortdurende dreiging voor onze infrastructuur zijn", zo legt ‘rs MŰns uit. Maar wanneer wordt er actie ondernomen?


Categorie: Rampen


Het traditionele mineraalwater
voor de moderne tafel

GRESS R¬GE SENER
YNTS NA D¬NTA XL EF YNT-P¬STA LEF
SERVISIY FURT GERT …KIG

 

WIJ KUNNEN UW
ONGELUK NIET
 VOORSPELLEN.
WIJ KUNNEN DE
GEVOLGEN WEL IN
GOEDE BANEN LEIDEN.

PREDICT
De verzekeringsmaatschappij
waar u zich zeker voelt.