Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 27 augustus 2013
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Nieuwe provider garandeert privacy


Alle internationale ophef over het bespionneren en vastleggen van e-mailberichten en internetdata laat ook SpokaniŽ niet onberoerd. Met name het feit dat al het internetverkeer via de transatlantische zeekabels wordt gefilterd door Amerikaanse en Engelse inlichtingendiensten, leidt tot grote verontwaardiging en angst. Maar voor SpokaniŽrs lijkt er een oplossing: een nieuwe provider die garandeert dat alle berichten worden versleuteld en niet kunnen worden afgetapt.

Sinds Edward Snowden heeft onthuld op welke brutale manier de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten zitten te loeren in e-mails, en al het internetverkeer van de nietsvermoedende burger opslaan en analyseren, bestaat er ook in SpokaniŽ grote onrust - niet alleen bij de internetgebruikers, maar ook bij de overheid.

Het Centrum voor Internettechnologie (SIT) in Ies is al jaren bezig om versleutelingstechnieken te ontwikkelen die zo robuust zijn dat inlichtingendiensten ze niet kunnen ontcijferen. Daarnaast ontwikkelt SIT ook technische voorzieningen om het internetverkeer binnen SpokaniŽ ook werkelijk binnen de landsgrenzen te houden. Dit betekent dat de datastroom tussen twee adressen in SpokaniŽ niet via de zeekabels en dus via de filters van de inlichtingendiensten verloopt, maar uitsluitend loopt via het Spokanische deel van het internet-netwerk. Waarbij het internationale verkeer natuurlijk niet gehinderd mag worden.

De technologie van SIT is nog niet geheel uitontwikkeld, maar gaat binnenkort wel toegepast worden door een nieuwe provider, die garandeert dat alle internetverkeer (inclusief e-mailverkeer) tussen een zender en ontvanger die beide in SpokaniŽ gelokaliseerd zijn, versleuteld zal worden en niet via het kabelnetwerk buiten SpokaniŽ zal verlopen. Hiervoor wordt de nieuwe provider met de naam KVINK in het leven geroepen. Uiteraard zal voor de bijzondere service van KVINK extra betaald moeten worden, maar bedrijven en particulieren die er zeker van willen zijn dat hun internetverkeer niet door Amerikanen of Britten wordt onderschept, hebben die extra kosten er wel voor over. "De versleutelingstechniek die wij hebben ontwikkeld, garandeert dat de inlichtingendiensten geen toegang tot de data hebben, maar wij kunnen natuurlijk niet garanderen dat de sleutels ooit gekraakt gaan worden. Als extra beveiliging laten wij het binnenlandse internetverkeer geheel buiten het wereldwijde netwerk lopen, zodat de aftap-faciliteiten in de transatlantische zeekabel omzeild worden," aldus Romus Leget-Kordarater, ICT'er en technicus bij SIT. En hij voegt eraan toe: "Uiteraard ga ik niet verklappen hoe de technieken werken."


Categorie: Maatschappij
CommerciŽle mededeling

kvink
kvink

KVINK is de nieuwe provider die uw privacy volledig beschermt. KVINK maakt gebruik van de nieuwste technieken, door SIT ontwikkelde versleutelings- en transporttechnieken, die het onmogelijk maken dat buitenlandse inlichtingendiensten uw e-mails kunnen lezen en uw webgedrag kunnen registreren.
KVINK zal halverwege oktober zijn diensten kunnen aanbieden. Voor meer info, zie www.kvink.sp of www.kvink.com.
(De oprichting van KVINK en de door KVINK gebruikte technologieŽn zijn mede mogelijk gemaakt door financiŽle, organisatorische en juridische ondersteuning van het Ministerie van Economie, Ontwikkeling & Technologie, en het Ministerie van Justitie.)