Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 9 juni 2014
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Ministers Z‚fte Bulger en Grytt Camyra vliegen elkaar in de haren


Vanwege een wetsinitiatief, ingediend door de afgevaardigde Juliy Celdar‚s (Groenen) zijn de minister van FinanciŽn (Z‚fte Bulger-üriymme) en de minister van Onderwijs, Wetenschap en Kunst (Grytt Camyra-Moffayn) op een pijnlijke manier met elkaar in aanvaring gekomen. Een voorgestelde btw-verlaging voor de culturele sector: daar kan Grytt Camyra zich wel in vinden. Maar Z‚fte Bulger neigt er eerder toe om juist alle btw te verhogen.


Juliy Celdar‚s
Juliy Celdar‚s heeft namens haar fractie (Mes‚er, ofwel de Spokanische Groenen - de 4e partij in de Volksvertegenwoordiging met 59 zetels van de totaal 347 zetels) een wetsinitiatief ingediend om het lage btw-tarief van 5% in te voeren voor Šlle producten uit de culturele sector. Tot nu toe geldt dit lage tarief alleen voor de 'eerste levensbehoeften' en enkele culturele producten zoals de toegangsprijs voor erkende musea.

Celdar‚s stelt voor om ook de btw op toegangsprijzen voor bioscopen en theaters, boeken, de aanschaf van kunst en allerlei contributies voor culturele verenigingen van 17% naar 5% te verlagen. Minister Grytt Camyra vindt dit een "interessant voorstel dat nadere overweging zeker verdient", vooral met de gedachte dat de culturele sector wel een prikkel kan gebruiken, want de laatste jaren geven steeds minder burgers steeds minder geld aan zulke zaken uit. Dit is volgens de SS (Spooksoliy Statistiyc, vergelijk CBS) niet alleen een gevolg van de economische crisis die ook in SpokaniŽ enigszins voelbaar is, maar vooral van de afnemende overheidssubsidies waardoor prijzen en tarieven worden opgedreven.


Z‚fte Bulger-üriymme en Grytt Camyra-Moffayn

De minister wist naar aanleiding van dit wetsinitiatief dan ook een goed gedocumenteerde reactie te geven waaruit de Volksvertegenwoordiging kon opmaken dat zij zich terdege in deze materie had verdiept. Maar minister Z‚fte Bulger van FinanciŽn, die na het betoog van zijn zijn collega het woord kreeg, ontstak in grote woede. Hij wees erop dat het huidige kabinet er juist naar streefde om een substantieel deel van de overheidsuitgaven via de btw te dekken, en dat een btw-verlaging daarom precies de maatregel is die nŪťt genomen moet worden. Hij pleit zelfs voor een afschaffing van het lage btw-tarief. "U denkt aan een volle doos van Pandora die beter dicht kan blijven. Ik denk eerder aan de lege schatkist die geopend moet worden om te vullen", zo probeerde Z‚fte Bulger de tegenstelling te verbeelden.

De verdeeldheid die er tussen beide ministers bestaat, is eveneens te voelen in de Volksvertegenwoordiging. Maar de officiŽle stemming over dit wetsinitiatief zal op woensdag 11 juni plaatsvinden, als ook de details verder uitgewerkt zijn en de betrokken ministers zich hebben kunnen beraden.


Categorie: Politiek

POiNT: your provider in Spocania
www.point.sp
Your reliable link
Gert trustatt l‚ft

Southampton <-> Husta
Cork <-> Tanbˇr