Nieuws uit Spokanië, verzorgd door het officiële persbureau Prespo
Bericht van 30 september 2015
 
Commerciële mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Bezuinigingen in het onderwijs: uitruil van faculteiten


Onderwijsminister Juliy Celdarâs gaat de universiteiten flink korten op hun budget. Dit doet ze met tegenzin, want ze staat onder druk van de minister-president en de minister van Financiën. De twee universiteiten in Hirdo zijn het eerste slachtoffer.

Minister-president Vikter Oemâve-Mesâdul en de minister van financiën Zâfte Bulger-Ÿriymme zijn van mening dat er veel te veel geld naar het hoger onderwijs gaat. Zij willen dan ook dat het Ministerie van Onderwijs met drastische bezuinigingsmaatregelen komt. Onderwijsminister Juliy Celdarâs (van de Groenen) ziet het neoliberale bezuinigingsbeleid van haar twee collega's niet zitten, maar wordt sterk onder druk gezet.

Het eerste directe gevolg van de bezuinigingen is te merken bij de twee universiteiten in Hirdo. De relatief kleine faculteit Medische Wetenschappen van de Staatsuniversiteit (SU) moet gaan fuseren met de veel grotere tegenhanger van de Algemene Universiteit (GUH). Wat wil zeggen dat Medische Wetenschappen bij de SU wordt opgeheven en studenten en medewerkers naar de GUH moeten. Omgekeerd verdwijnt de Rechtenfaculteit bij de GUH en worden alle taken door de veel grotere Rechtenfaculteit bij de SU overgenomen.

Juliy Celdarâs

Het is duidelijk dat deze fusies (of liever gezegd: opheffingen) tot ontslagen gaan leiden. Of het ook gevolgen zal hebben voor de studentenaantallen, is nog niet te zeggen. Uiteraard vrezen de medewerkers van de op te heffen faculteiten dat zij als eersten op straat komen te staan en hun collega's van de blijvende faculteiten mogen blijven zitten. Maar minister Juliy Celdarâs zegt dat de ontslagprocedures zo eerlijk mogelijk zullen verlopen en medewerkers van de op te heffen faculteiten in principe ook een kans op de andere universiteit moeten krijgen. In hoeverre de minister deze ontslagprocedures kan sturen en hoe de universiteiten er zelf mee om zullen gaan, is nog niet bekend.

De reorganisaties zullen in de loop van 2016 gestart worden en dan moet alles in september 2016, bij het nieuwe studiejaar, afgerond zijn. Men verwacht grote weerstand bij de twee universiteiten en zowel studentenorganisaties als vakbonden voor het wetenschappelijk personeel hebben al acties en demonstraties aangekondigd. Maar eerst moet de minister haar plannen verder concretiseren - iets wat zij met tegenzin lijkt te gaan doen, maar ze wordt wel gedwongen als de minister van Financiën besluit om haar budget drastisch te beperken. Ook de Volksvertegenwoordiging moet zich nog over de maatregelen uitspreken.


Categorie: Wetenschap




De drie Rijksuniversiteiten die interessante programma's voor buitenlandse studenten bieden!