Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 16 november 2015
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

St. Leraquen sjoemelt met subsidie


De in onbruik geraakte en verwaarloosde Ennderur-kerk in St.Leraquen is met overheidssubsidie en enthousiaste inzet van vrijwilligers geheel gerenoveerd en geschikt gemaakt voor culturele en sociale manifestaties. Nu wil de gemeente het gebouw verkopen aan de Stichting Mijn Hart is Uw Hart, een ergynische orthodoxe organisatie gelieerd aan de Pelresa-orde.

Jarenlang stond de Ennderur-korda, een ergynische kerk uit de 18e eeuw aan de rand van St. Leraquen, te verpauperen. Als religieus gebouw werd het al sinds ca. 1970 niet meer gebruikt. Het diende een tijdje als opslagplaats voor de gemeentelijke Openbare Voorzieningen en er hebben ook coulissen en andere attributen van een lokaal toneelgezelschap gestaan. In 2003 hebben een aantal verontruste burgers uit St. Leraquen, maar ook uit TuŻn en Girdesef, zich verenigd in de Stichting Restauratie Ennderur-kerk (Feslosos Ennderur-poerteros), met als doel om het verwaarloosde kerkgebouw weer in de oorspronkelijke staat terug te renoveren, en dan aangepast aan een nieuwe, eigentijdse functie, ofwel geschikt te maken voor sociale en culturele evenementen. "Het is een heel bijzonder gebouw, want de plattegrond is een zuivere zevenhoek en bovenop staat een torentje met vensters", zo legt Fraja K‚rmenn-Myna van de stichting uit. "Het torentje was half ingestort, het dak lekte aan alle kanten en de prachtige kleurmozaÔeken op de binnenwanden waren overal door het vocht aangetast. Maar dankzij onze stichting konden we een royale subsidie bij het Ministerie van Cultuur losweken en dankzij onze vele vrijwilligers hebben we met deze subsidie de kerk weer in oude luister hersteld", aldus een enthousiaste Fraja K‚rmenn.

Ook de gemeente St.Leraquen - immers de eigenaar van de kerk - is zeer content met deze renovatie. Maar hier zit een adder onder het gras. Want enkele dagen geleden bleek dat de Stichting Mijn Hart is Uw Hart (Kost ZŻps ef Gertiy), een ergynische orthodoxe organisatie gelieerd aan de Pelresa-orde, de gemeente benaderd heeft omdat ze deze gerestaureerde kerk willen kopen. Het gebouw zou dan weer een ergynisch gebedshuis kunnen worden, zo is de intentie van Mijn Hart is Uw Hart. Hier is de restauratiestichting natuurlijk niet blij mee. "Wij hebben subsidie gekregen en talloze vrijwilligers aan het werk gezet om ons doel te verwezenlijken", aldus Fraja K‚rmenn. "Die subsidie en ons werk is niet bedoeld om een ergynisch orthodoxe secte aan een nieuw gebedshuis te helpen. Wij doen dan ook een streng beroep op de gemeente om de kerk niet te verkopen aan de Stichting Mijn Hart is Uw Hart."

Sypa Motrik, woordvoerder van de gemeente St. Leraquen, houdt zich op de vlakte. "Wij waarderen het natuurlijk ontzettend dat het ministerie zo'n subsidie heeft verstrekt, en we waarderen het nůg meer dat zo veel betrokken mensen zich zonder enige financiŽle tegemoetkoming ingezet hebben om met deze subsidie een prachtig gebouw in oude glorie te herstellen. Maar de gemeente heeft geen enkele garantie gegeven wat de toekomstige bestemming van dit gebouw zou moeten worden, dus de renovatiestichting moet niet verbaasd zijn dat wij als gemeente kiezen voor een vrijemarktmodel, ofwel dat wij ingaan op een financieel aantrekkelijk aanbod, als het erop aankomt om het gebouw van de hand te doen."

Fraja K‚rmenn reageert met verbijstering op de woorden van de woordvoerder. "De subsidie was expliciet bedoeld om het kerkgebouw een nieuwe bestemming te geven, en dat was ook een voorwaarde van het ministerie, en onze vrijwilligers hebben binnen die context ook hun werk gedaan. Dan kan de gemeente niet gaan beweren dat deze bestemming niet is vastgelegd en dat ze het gebouw aan de eerste de beste kunnen verpatsen, alleen om eraan te verdienen. Als de Stichting Mijn Hart is Uw Hart haar zin krijgt en het gebouw van de gemeente mag kopen, zullen we dat op alle mogelijke manieren juridisch aanvechten."


Categorie: MaatschappijTank bij

De beste kwaliteit
benzine en diesel
voor de laagste prijs


Tenke-gŰrse luft

Ef guld‚ menah furt
bensynn ur ‚s diesel
fes ninker oras smurf