Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 17 februari 2016
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Politie gebruikt traangas bij rellen in Hoggebim


De gemeente Hoggebim wil de Opvang voor Daklozen en Verslaafden in de Vriylsta-straat sluiten en een nieuwe opvang ver buiten het centrum inrichten. Daar zijn de daklozen en verslaafden niet van gediend. En vele bewoners in de omgeving van de Vriylsta-straat evenmin omdat zij vrezen dat niemand naar de nieuwe afgelegen locatie zal gaan, maar dat daklozen en verslaafden gewoon in de buurt blijven rondhangen.

Toen wethouder Ugen Lobˇnn halverwege december 2015 het plan bekendmaakte om de Opvang voor Daklozen en Verslaafden (ODV) in de Vriylsta-straat te sluiten en het pand te verkopen aan een projectontwikkelaar die er een winkelgalerij annex appartementencomplex van wilde maken, ontmoette hij grote weerstand, zowel bij de gemeenteraad, sociale organisaties als betrokken omwonenden. Ugen Lobˇnn, en samen met hem burgemeester Hilda M‚rje-Otryff, konden toen al bevroeden dat dit plan heilloos was en felle reacties zou uitlokken. Niet voor niets werd er een "radiostilte" ingevoerd - ofwel: de gemeente heeft het plan stiekem even naar de achtergrond geschoven.

De Opvang voor Daklozen zit op de begane grond en de eerste verdieping in het linker deel van een voormalig fabriekspand.

Maar toen op 14 februari ineens een groot bord van bouwbedrijf Colestiy-FŰmp aan de gevel van het ODV-pand werd bevestigd met de mededeling dat dit pand gerenoveerd zou gaan worden, waren de slapende honden wakker gemaakt. "Het is helemaal niet de bedoeling dat we dit pand zonder nadere aankondiging en zonder een alternatieve oplossing gaan sluiten", zo verklaarde Ugen Lobˇnn direct nadat hij kennis nam van de ongerustheid en geÔrriteerdheid vanwege dat bord. Maar het kwaad was al geschied en op 16 februari heeft zich een grote menigte voor het pand verzameld - daklozen, verslaafden, omwonenden, politici, mensen uit de sociale dienstverlening - om heftig te protesteren tegen dit achterbakse gedoe van de gemeente. De woedende menigte was geactiveerd via de sociale media, en daar hadden Ugen Lobˇnn en burgemeenster Hilda M‚rje niet op gerekend. In paniek hebben zij de relpolitie (ME) erop afgestuurd, zonder goed overleg met de politiecommandant. Het gevolg was dat de ME zonder enige waarschuwing de protesterende menigte met traangas ging bestoken, waardoor de zaak escaleerde. Tientallen mensen werden opgepakt en er vielen 12 gewonden. Vandaag zijn ook de projectontwikkelaar en de directeur van het bouwbedrijf met de dood bedreigd.

Burgemeester
Hilda M‚rje-Otryff

Het gevolg is dat wethouder Lobˇnn in allerijl heeft verklaard dat er nog "absoluut geen sprake" is van een sluiting van het pand, dat het bouwbedrijf "prematuur" was met het plaatsen van dat bord en dat de onderhandelingen met de projectontwikkelaar pas in een "verkennend stadium" verkeren. Kohylle Atrogeniy, bedrijfsleider van de ODV, en Lili Settort-Rumer, gemeenteraadslid, verklaren dat ze Lobˇnn en de burgemeester ter verantwoording zullen roepen voor dit falende beleid, en er alles aan zullen doen om deze politieke blunder te "elimineren". Als het aan deze twee dames ligt, blijft ODV gewoon open. Ze zijn ervan overtuigd dat daklozen, verslaafden, omwonenden en sociale werkers het daarmee geheel eens zijn.


Categorie: Maatschappij
Ef ludi ˇkatle-Űtlazrer lef parasetamŰl fara stala

De effectieve pijnstiller op basis van paracetamol