Nieuws uit Spokanië, verzorgd door het officiële persbureau Prespo
Bericht van 12 november 2016
 
Commerciële mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Turkse ambassadeur snapt niets van satire


Elke donderdag staat er op pagina 3 in de landelijke kwaliteitskrant Amagene een cartoon van de bekende cartoonist en striptekenaar Lerdu Jolarater. Het thema is altijd Ef Smurfaros, ofwel "De Overeenkomst" (mensen of dingen die op de een of andere manier op elkaar lijken).

Op 10 november jl. was de overeenkomst de verwaaide haardossen van Donald Trump, Geert Wilders en Marine Le Pen. Allen blond (wit) en allen gevaarlijk rechts-populistisch. Aan dit trio voegde Jolarater nog twee personen toe: Poetin en Erdogan. Zij hebben weliswaar geen weelderige haardos, maar Jolarater wist deze heren met wat fotoshoppen van een lekker blond kapsel te voorzien, zodat ze in het rijtje van "raar haar voor griezelige types" pasten.

De pruik van Poetin lijkt geen weerstand te hebben opgeroepen. Maar het hoerige kapsel van Erdogan des te meer. De Turkse ambassadeur in Hirdo, Burçak Görgülü, heeft namens Erdogan woedend gereageerd op deze spotprent en eist dat de krant een excuus zal publiceren. Bovendien dreigt hij met een rechtszaak tegen de cartoonist Jolarater.

Het komt wel vaker voor dat Turkije de vrije meningsuiting die in West-Europa zo wordt gekoesterd, aanvalt. Niet alleen in Duitsland - denk aan de satiricus Jan Böhmermann die het enkele maanden geleden over "geitenneuker" had - maar nu dus ook in Spokanië. De ambassadeur heeft zich direct gericht tot de ministers van Buitenlandse Zaken en van Justitie, maar deze hebben de diplomaat proberen duidelijk te maken dat er niets mis is met de (milde) satire zoals Jolarater die in de Amagene publiceert. Minister Lisa Gonzales-Pârtell van Justitie zei: "Het gaat er niet om of de cartoons van Lerdu Jolarater smaakvol zijn of mensen laten lachen - ook als dat niet het geval is, heeft hij, net als iedereen in ons land, het recht om zijn mening op welke wijze dan ook te ventileren. En bij evidente satire of humor is er meer geoorloofd dan bij meer zakelijke communicatie."

Het gevolg van het optreden van ambassadeur Görgülü is dat alle media in Spokanië aandacht aan deze satirische publicatie schenken - het tegenovergestelde van wat de Turkse overheid wenst. De ambassadeur heeft nu al aangekondigd dat hij niet aanwezig zal zijn op de Diplomatenreceptie die traditioneel op 29 december in het Oeverpaleis in Blort wordt gehouden, met de Koning als gastheer.


Categorie: Opmerkelijk


 
ÂKE - NYN
Supermarkets
Always open from 8 a.m. until 9 p.m.
Always in your neighbourhood
Always inexpensive
  

Ef Smurfaros pai Lerdu Jolarater

Zie originele krantenpagina

© Amagene