Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 25 november 2016
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Regelt Trump zijn zaakjes via SpokaniŽ?


Sinds Donald Trump zich de nieuwe president van de Verenigde Staten mag noemen, zijn de media wereldwijd uiterst gespitst op het onthullen van schandalen om deze omstreden figuur in discrediet te brengen. Ook SpokaniŽ lijkt niet te ontkomen aan dit circus.

Vertrouwelingen van Trump - en dan wordt in dit verband vooral de naam van Philip Brins genoemd, een topdiplomaat op de Amerikaanse ambassade in Hirdo - schijnen enkele keren geheime ontmoetingen te hebben gehad met Russische "collega's", ofwel vertrouwelingen van Poetin, van wie er zeker drie of vier direct verbonden zijn aan de Russische ambassade in Hirdo. Het dagblad Kleter Hirdoegg heeft een geheim rapport van de QULA (de Spokanische Binnenlandse Veiligheidsdienst) in handen gekregen waarin gewaarschuwd wordt voor "de Amerikaans-Russische contacten die tot doel hebben om de verhouding tussen de presidenten Trump en Poetin eerder op persoonlijke dan op politieke basis te bestendigen". Ook maakt het rapport gewag van de cruciale rol die de Russische ambassadeur in Hirdo, Onisim Solovjov, speelt in de Amerikaans-Russische ontmoetingen.

Solovjov schijnt enkele ontmoetingen te hebben gehad met de Amerikaanse zakenman Gregg Lefaber die al meer dan tien jaar in SpokaniŽ woont en een onduidelijke rol speelt bij de aanschaf van Amerikaanse wapens en vliegtuigen, in opdracht van het Spokanische leger. Van ťťn zo'n ontmoeting heeft de QULA bewijsmateriaal: enkele foto's, genomen in de lobby van motel The Planes (bij het vliegveld Fjeso) waar Solovjov en Lefaber, beiden met een glas bier in de hand, kennelijk een ernstig onderhoud met elkaar hebben. Maar noch de QULA, noch de journalisten die deze foto's in handen hadden weten te krijgen, hebben in eerste instantie een link gelegd met de politieke avonturen van Trump. Pas toen een anonieme diplomaat bij de QULA aankaartte dat Philip Brins en Gregg Lefaber zeer goede bekenden van elkaar zijn, is de QULA verder op de zaak gaan zitten, om te achterhalen wat de rol van de Russische ambassade, en van de ambassadeur in het bijzonder, is bij de contacten die de Trump-getrouwen met de Russische overheid onderhouden.

De heer Solovjov is al vaker in het nieuws geweest vanwege zijn dubieuze gedrag, zie ook het PRESPO-bericht van 26 oktober 2013. De QULA waarschuwt de Spokanische regering ervoor om alert te zijn op de tendens dat "het grondgebied en de juridische en politieke constellatie van het Koninkrijk SpokaniŽ misbruikt worden, of zullen worden, door derden om hun onderlinge belangen of conflicten met elkaar uit te spelen".


Categorie: Opmerkelijk