Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 17 januari 2017
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Afscheid van Amerikaanse ambassadeur Dorothy Bricks


De Amerikaanse ambassadeur in Hirdo, Dorothy Bricks, wordt teruggeroepen naar haar vaderland. Ze heeft geen zin, maar Trump is over drie dagen de baas.

Dertig procent van de Amerikaanse ambassadeurs zijn zogenoemde "politieke" ambassadeurs: zij zijn om politieke redenen door de president aangesteld, bijvoorbeeld omdat ze financieel hebben bijgedragen aan de verkiezingscampagne van de president. Het is gebruikelijk dat een nieuwe president zijn eigen politieke ambassadeurs wil benoemen en dat de vertegenwoordigers van de vertrekkende president hun koffers moeten pakken. Maar deze wisseling van de macht gaat gewoonlijk soepel omdat er rekening gehouden wordt met allerlei factoren die een overhaast vertrek lastig maken, zoals schoolgaande kinderen, een mogelijke baan van de partner van de ambassadeur, het afhandelen van lopende zaken, de hele verhuizing, enzovoort.

Trump heeft echter geen boodschap aan zulke subtiliteiten en eist dat Šlle door Obama benoemde ambassadeurs per 20 januari direct moeten ophoepelen - allemaal snel terug naar de Verenigde Staten. De staatshoofden van onder meer Denemarken, Zweden, BelgiŽ, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk hebben allen reeds in stijl afscheid genomen van hun Amerikaanse ambassadeur (alleen koning Willem-Alexander hoefde geen afscheid te nemen want er is al vele maanden geen Amerikaanse ambassadeur in Den Haag). En gisteren is dat dus ook in SpokaniŽ gebeurd. Mevrouw Dorothy Bricks is door de koning ontvangen met een afscheidslunch waarbij ook minister-president Vikter Oem‚ve-Mes‚dul en de minister van Buitenlandse Zaken Rufen Ferdu-Fraveff aanwezig waren, wat opmerkelijk is omdat zo'n afscheid over het algemeen beperkt blijft tot een formele audiŽntie. Hiermee willen de koning en het kabinet de goede verstandhouding met deze ambassadeur en de botte wijze waarop Trump haar terugroept, onderstrepen.

 
Ambassadeur Verenigde Staten Dorothy Bricks

Een goede verstandhouding is er niet altijd geweest. Over het algemeen verliep de relatie tussen de VS en SpokaniŽ stroef, maar de dooi trad in met Obama. In 2009 zond hij Brian Reddenhurst als ambassadeur naar Hirdo met als belangrijkste opdracht om de banden tussen beide landen weer aan te halen. Dat is hem goed gelukt, en toen hij in 2014 werd opgevolgd door Dorothy Bricks, wist ook zij het ontspannen beleid voort te zetten. In de tussentijd hebben ook de Spokanische ambassadeurs in Washington (Tiffian PŰrtessi Hiylft (2010-2014) en Glopiy H‚nk (vanaf 2015)) een actieve rol gespeeld bij de vriendschappelijke verstandhouding tussen beide landen.

Maar vanaf 20 januari wordt dat allemaal plotseling heel anders. De wrijving tussen beide landen die ooit te wijten was aan het beleid van de presidenten Reagan, Bush en Bush (en die ook tijdens het bewind van Clinton niet echt verdween), zal nu wel eens kunnen escaleren als Trump het voor het zeggen heeft. Wie hij als nieuwe ambassadeur voor ogen heeft, is niet bekend. Het zal nog wel een jaar duren voordat die zich in Hirdo gevestigd heeft, maar of het iemand zal zijn die door de koning met een afscheidslunch vereerd zou worden, is nog maar de vraag.

Kiest Dorothy Bricks voor SpokaniŽ?

Intussen gaat in de Hirdose diplomatieke kringen het gerucht dat Dorothy Bricks helemaal niet van plan is om naar de VS terug te keren - ook al roept Trump nog zo hard. Zij zou ervoor kiezen om met haar man en de twee kinderen in SpokaniŽ te blijven. Dan moet het gezin natuurlijk wel in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning - zoals bekend een lastige en trage procedure. Maar een anonieme bron rondom het koninklijk huis suggereert dat de koning zich persoonlijk wil inzetten om het gezin aan een verblijfsvergunning te helpen. Hierachter zitten natuurlijk niet alleen menselijke overwegingen, maar ook politieke: door het gezin Bricks in SpokaniŽ op te nemen, is dat een signaal aan Trump dat zijn eigen land kennelijk niet zo fantastisch is om in te wonen.

Verder zijn er signalen dat ambassadeur Glopiy H‚nk uit Washington teruggeroepen zal worden zodra ook de Amerikaanse ambassade in Hirdo geen ambassadeur meer zal hebben. "Het kabinet kan niet uitsluiten dat de diplomatieke banden tussen de VS en ons land zo zullen verwateren dat een uitwisseling van ambassadeurs geen prioriteit meer heeft", zo legt minister Rufen Ferdu-Fraveff van Buitenlandse Zaken het voorzichtig uit.


Categorie: Mensen