Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 24 april 2017
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Niet meer roken in de kroeg


Poji Rifo CapŻ-L‚sta, de neoliberale minister van Volksgezondheid, Voedselkwaliteit en Consumentenzaken, wil dat er per 1 augustus een algeheel rookverbod in alle cafťs en restaurants komt. Dit is een drastische maatregel die regelrecht ingaat tegen de beslissing van haar collega in 2006, die zich op een rapport van de Gezondheidsraad baseerde en van mening was dat er gťťn rookverbod moest komen. Zie ook het PRESPO-bericht van 17 november 2006.

De minister van Volksgezondheid, Voedselkwaliteit en Consumentenzaken, Poji Rifo CapŻ-L‚sta, heeft vriend en vijand verrast met haar voornemen om per 1 augustus het roken in alle cafťs en restaurants te verbieden. Haar voornemen heeft bij de Volksvertegenwoordiging, de horeca-organisaties, juristen en adviesraden tot grote onzekerheid en verwarring geleid. Ten eerste kan zo'n maatregel niet ad hoc door een minister worden ingevoerd, maar is speciaal hiervoor bedoelde wet- en regelgeving noodzakelijk. Ten tweede heeft de minister niet duidelijk gemaakt wat ze precies verstaat onder "cafťs en restaurants". Horen herbergen, hotels, discotheken en andere openbare horecagelegenheden daar ook toe? Gaat het alleen om een rookverbod binnen, of geldt het ook buiten, bijvoorbeeld op terrassen? Komt er geen overgangsmaatregel om horeca-exploitanten, personeel en consumenten aan de nieuwe regelgeving te laten wennen? Wat zijn de sancties bij overtredingen? Wie is verantwoordelijk voor de handhaving? Als dat de gemeenten zijn, zijn ze er dan wel op voorbereid?

Zie hier een aantal vragen waarmee de diverse organisaties en instituties de minister bestoken. "Dit is weer zo'n typisch ondoordachte maatregel die helemaal niet gestoeld is op enig juridisch, sociaal, praktisch of politiek inzicht. Alleen een LiZa-minister die er met de haren bij is gesleept, weet zoiets te produceren", zo becommentarieert Volksvertegenwoordiger KŰnda Mareo van de Mes (Groenen) het. Merk op dat Gylt Coliyf, de Mes-minister voor Gezondheid, in 2015 is opgestapt uit onvrede met het neoliberale beleid van deze regering en dat Poji Rifo CapŻ er vervolgens in allerijl bij is gehaald om de opgestapte minister op te volgen. Deze wisseling van de wacht is door de Mes en de oppositie met argusogen bekeken.


Categorie: Gezondheid

De Vereniging voor Onroerendgoed-eigenaren behartigt alle belangen van huizenbezitters, en vele belangen van particuliere bezitters van bedrijfspanden.
 
¬KE - NYN
Supermarkets
Always open from 8 a.m. until 9 p.m.
Always in your neighbourhood
Always inexpensive