Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 2 mei 2017
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Kranten varen wel bij Trump


Sinds president Trump vrijwel dagelijks in het nieuws is en de indruk geeft de hoofdrolspeler van ťťn grote soap-serie te zijn, is ook de gretigheid om kranten te lezen opvallend toegenomen.

Landelijke kwaliteitskranten als de Amagene, Kleter Hirdoegg en Ef Jolaiy, en ook de regionale BŰr‚-tˇden (alleen op Berref), die relatief veel buitenlands nieuws brengen, merken een opvallende toename van hun lezerspubliek sinds het woord "Trump" vrijwel dagelijks in de koppen staat. De websites van deze kranten trekken de laatste maanden veel meer bezoekers, waardoor er ook meer adverteerders en duurdere advertenties aangetrokken worden. Ook de losse verkoop is significant toegenomen, al is er van een extra toeloop van abonnees niet veel te merken.

"Trump! Wie is dat?" - Wel, degene die naar zijn voorhoofd wijst. Zelden staan er zulke prominente koppen op de voorpagina van de Amagene. En "koppen" in twee betekenissen.


Your Daily News
AMAGENE

The progressive national quality newspaper. With a daily English news service


Ef progreseff öarcess rŻsaly quiyrda lef eft riyfain toftos enelantiy kletertiyn-kafkrosos.


AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE

Het dagblad voor
de serieuze lezer
Spooksoliy Benc
 Gert tiyns melde ef kultiy


 

Het zijn tendenzen die de kranten zelf al hadden opgemerkt, maar door een groep studenten Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amahagge nog eens grondig geanalyseerd zijn. Zij stelden zich ook de vraag wŠt nu precies de reden is dat zo veel extra mensen in het dagelijkse nieuws geÔnteresseerd zijn. Is het alleen de naam "Trump" in de koppen die mensen als een wesp steekt? Zijn het de smeuÔge anekdotes, zijn stupide getwitter, de oorlogen die in het Witte Huis woeden, waar mensen van smullen? Of bestaat er een oprechte ongerustheid en stelt men de vraag hoe het in godsnaam mogelijk is dat een van de grootste en meest invloedrijke democratische landen van de wereld zo snel afglijdt naar een dictatuur? Is het de angst voor een wereldwijde economische, financiŽle en sociale crisis die een incompetente regeringsleider tezamen met zijn even incompetente ministers aan het uitlokken is?

De groep studenten heeft geprobeerd antwoorden te vinden op deze vragen om onder meer de beweegredenen te achterhalen waarom kranten zo profiteren van een groeiend lezerspubliek. Ol‚f Sjann-Zol‚n‚, directeur van het Spokanische Publicatie-genootschap, vertelt ons:

"Ook wij hebben deze ontwikkeling natuurlijk geconstateerd, maar ons instituut verwerkt voornamelijk statistische gegevens. We zijn daarom blij dat deze studenten de significante statistische ontwikkelingen ook theoretisch kunnen onderbouwen."

Het blijkt dat de websites van de Amagene en Ef Jolaiy veel extra bezoekers trekken vanwege de vele video's van vooral Amerikaanse satire (zoals ook de Late Night Show) waarbij Trump in zijn hemd gezet wordt. De website van de Kleter Hirdoegg valt op vanwege de diepgaande analyses en commentaren, veelal op basis van wat de Britse Guardian en de Amerikaanse New York Times allemaal weten te onthullen. Voor alle papieren kranten geldt hetzelfde: uitgebreide verslaggeving op basis van de onthullingen van met name de Guardian en de New York Times. Maar vooral de Amagene onderscheidt zich door ook eigen research en een verrassende eigen kijk op de ontwikkelingen in Amerika. Ook een populaire krant als Spooktˇden ziet het aantal lezers toenemen. Maar dat ligt dan eerder aan de roddelpraat en de foto's van Ivanka en Melania Trump, dan aan een gedegen politieke analyse.


Categorie: Opmerkelijk