Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 18 oktober 2017
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Ophelia trekt langs SpokaniŽ


De tropische storm Ophelia die zich vrijdag 13 oktober op de Atlantische Oceaan ontwikkelde en vervolgens koers zette naar Ierland en Schotland, passeerde maandagnacht (16 oktober) langs de oostkant van SpokaniŽ.

Het centrum van de storm bleef op zee, maar de westflank van het stormgebied kwam over Garos, Brˇr en Teujan. Met name Garos en de oostpunt van Brˇr kregen het zwaar te verduren, met windstoten van meer dan 100 km/u en hevige regenval. In Husta is een 35-jarige man zwaar gewond geraakt toen hij door een boom verpletterd werd, en ook in AlerbŰ-LestŰ raakte een echtpaar onder een omwaaiende boom bedolven. De man en vrouw waren midden in de nacht de tuin in gegaan omdat ze vreesden dat het dak zou wegwaaien. De drie personen zijn in het ziekenhuis opgenomen maar verkeren niet in levensgevaar.

Afgezien van wat minder ernstige ongelukken (de meeste mensen lagen in bed) is er vooral veel materiŽle schade. Op diverse plaatsen zijn geparkeerde autoís beschadigd door omwaaiende bomen, vallende takken en rondvliegende voorwerpen, in de vissershaven van Garos zijn enkele vissersschepen beschadigd, een deel van de kademuur in Zar-Husta is weggeslagen en op talloze plaatsen is de stroom uitgevallen, met name in het berggebied van Brˇr.

In Girdesef is het dak van een schoolgebouw weggewaaid en in Lor is een in aanbouw zijnd fabriekspand met de grond gelijkgemaakt. Dat laatste is bijzonder omdat het hier - in tegenstelling tot de andere plaatsen langs de Spokanische oostkusten, niet extreem hard heeft gestormd. "Maar dit pand was naar mijn idee sowieso wel ingestort, ook in een zacht lentebriesje, als ik het zo mag inschatten," aldus de brandweercommandant die getuige was van de gebeurtenis. Reeds zondagochtend 15 oktober werden overal al maatregelen genomen om de aankomende storm het hoofd te bieden. Zo werden zondagmiddag alle veerdiensten tussen Brˇr, Teujan, Garos en de overige eilanden stilgelegd. Vanaf zondagavond reden er geen treinen meer op Teujan en Brˇr.

Aanvankelijk vreesde men dat ook de oostelijke delen van Lomky en Tigof de storm zouden moeten trotseren, maar dat viel mee. Alleen in Asjetto is wat schade gemeld vanwege rondvliegende takken en een omgevallen bouwsteiger. Voor alle getroffen gebieden had Met-In (het Spokanische KNMI) al op zaterdag 14 oktober de code oranje afgegeven. Achteraf gezien had het ook geel kunnen zijn, zo legt Corina Řfte-Vogily van Met-In uit. Maar, voegt ze eraan toe: "Nu viel het nog wel mee. Als dankzij de klimaatverandering zulke tropische stormen zich in de toekomst vaker gaan ontwikkelen, is de kans groot dat zij niet altijd precies tussen Frankrijk en SpokaniŽ langskomen - het kan ook westelijker zijn. Net zo als Ierland nu volop geraakt is, moeten ook wij op zulk natuurgeweld voorbereid zijn. Tropische stormen worden niet alleen frequenter, ze komen ook noordelijker, en waarschijnlijk ook later in het jaar."


Categorie: Rampen

VERZEKER U TEGEN DE ONGEMAKKEN VAN DE NATUUR:
BLIKSEMINSLAG
STORMSCHADE
WATEROVERLAST
De natuur kunt u niet de baas zijn, maar u kunt zich er wel op voorbereiden.

W W W . S F I N K S . S P

Sfinks insŻr‚nsos
Priyft‚-mirra 4 - 5004-Liyrotyka


VLON‘C: uw partner als
het om gespecialiseerde
apparatuur gaat